Nagy sikerrel zajlott le a Primo 40 éves évfordulójának ünnepi konferenciája a HUN-REN SZTAKI-ban

A legendás mikroszámítógép alkotói és rajongói gyűltek össze 2024. május 10-én, hogy előadásokat hallgassanak a Primo létrejöttének körülményeiről, illetve bemutassák saját változataikat a máig népszerű, 8-bites családi számítógépből.

A telt házas programon előadott Képes Gábor, az NJSZT ügyvezetője, Manno Sándor, Tick József, Tiszai Tamás és Örley Gábor, a Primo fejlesztői, valamint Kutor László, az Óbudai Egyetem számítástechnikai tárlatának vezetője. A rendezvényt Monostori László, a HUN-REN SZTAKI igazgatója nyitotta meg. Felszólalt továbbá Szénássy Tamás, akinek édesapja, Szénássy János sokat tett a Primo megvalósulásáért, és Varga Viktor, aki korunk Primo-szcénájának online közösségét menedzseli.

Az alant is megtekinthető előadásokon túl a HUN-REN SZTAKI közösségi terében egy kiállítást is berendeztek a szervezők: a Primo korának fontosabb számítógépei, külföldi példák sorakoztak fel, valamint bemutatkoztak a gép fejlesztéséhez vezető korábbi munkák, illetve a Primo későbbi változatai. Kiemelendő az alig pár példányban készült Primo Pro, ami ritkasága ellenére szintén kipróbálható volt a kiállításon.

A rendezvényen készült képgaléria a HUN-REN SZTAKI Facebook-oldalán érhető el, ide kattintva. Az előadások alább nézhetők vissza.