A múlt megelevenedése: bolgár ikonok mobiltelefonon

A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) és bolgár testvérintézményének (Institute of Mathematics and Informatics at the Bulgarian Academy of Sciences, IMI-BAS) együttműködése a K+F+I területen több évtizedes múltra tekint vissza. Ennek az együttműködésnek a legújabb eredménye segíti a kulturális örökség megőrzését és bemutatását szolgáló intézmények tevékenységeit.

Az IMI-BAS kollégái egy szemantikusan is kereshető Bolgár Digitális Ikonográfiai Gyűjteményben (Bulgarian Iconographical Digital Library, BIDL) gyűjtöttek össze, dolgoztak fel és tettek interneten keresztül elérhetővé több évszázaddal korábban készült bolgár ikonokat angol és bolgár nyelven. A fejlesztés eredményeként ezek az értékes alkotások immár okostelefonon is életre kelnek. A felhasználók saját maguk állíthatnak össze az aktuális érdeklődésüknek megfelelő válogatásokat a teljes gyűjteményből – az interneten keresztül. Ezután ezeket a válogatásokat az MTA SZTAKI által fejlesztett okostelefonos alkalmazásba (BOOK@HAND BIDL) letöltve már internet használata nélkül vihetik magukkal, akár az ikonok helyszíni megtekintéséhez is.

A BIDL nem más, mint különböző típusú és eredetű bolgár ortodox ikonográfiai műtárgyak digitális gyűjteménye, amely a műtárgyak dokumentálását, osztályozását és bemutatását szolgáló funkciókkal egészül ki, a szakmai kutatók és a nagyközönség számára egyaránt.

Félszáz okostelefonos alkalmazásból álló család

A BOOK@HAND BIDL az MTA SZTAKI által fejlesztett GUIDE@HAND alkalmazáscsalád egyik tematikus alkalmazása, amely eredetileg turisztikai célú alkalmazás fejlesztéséből indult, de mára mintegy félszáz okostelefonos alkalmazásból álló családdá növekedett. Az alkalmazások felhasználási területe a turisztikán kívül kiterjed többek között múzeumokra, rendezvényekre, kiállításokra, konferencia sorozatokra, egyetemekre, zenei előadókra és könyvekre.

A digitális gyűjtemény és az okostelefonos alkalmazás integrálásának céljai a következők voltak:

  • a bolgár kulturális örökség megőrzése és bemutatása egy újszerű és innovatív szolgáltatásokat biztosító platform bevonásával,
  • a felhasználó számára személyre szabott tartalom létrehozásának lehetővé tétele,
  • helyhez kötött információ megjelenítési szolgáltatás létrehozása,
  • internettől független használhatóság biztosítása,
  • személyes élmények rögzítésének és megosztásának lehetősége.

Személyre szabható tartalom

A személyre szabható tartalom létrehozásához tartalomszerkesztő eszközzel egészült ki a BIDL honlap, amely lehetővé teszi a regisztrált felhasználók számára tetszőleges ikon válogatás összeállítását. Az ikonok kiválasztását részletes keresési funkció támogatja.

Az összeállított ikonválogatások egyedi QR kódot kapnak, ugyanis a tartalom letöltése okostelefonra ezeknek a kódoknak segítségével történik. Letöltés után a műtárgyakat bemutató információk és képek internetkapcsolat nélkül megjeleníthetők a mobilalkalmazásban, akár az ikonok valós helyszínén is. Így az alkalmazás használata során nem kell az internet kapcsolatért fizetni.

Egy ikonsorozat megjelenítése kétféle módon lehetséges:

  • lista nézetben és
  • panoráma nézetben.

A lista nézetben az okostelefonon hagyományos módon, listaszerűen egymás alatt jelennek meg a felhasználói válogatásban szereplő ikonok kisméretű előképei és címei. Panoráma nézetben a kiválasztott ikonok körben egy hengerszerű virtuális kiállító terem falán egymástól egyenlő távol helyezkednek el.

Innovatív szolgáltatások

A GUIDE@HAND alkalmazáscsalád folyamatos fejlesztésének köszönhetően egyre több innovatív szolgáltatással várja a felhasználókat. Ezek közé tartoznak a hangos vezetett séták, az élményrögzítési lehetőségek, az offline túratervezés, az interaktív belső térképhasználat, stb. Az alkalmazáscsalád legújabb szolgáltatása az említett interaktív panorámakép használata, amellyel belső és külső térben, illetve valós és virtuális környezetben mutathatók be látványosságok. A BOOK@HAND BIDL alkalmazásban a panoráma nézet kiválasztása után egy „személyes” virtuális kiállítás készül az ikon válogatás képeiből. Az okostelefonnal körbeforogva egyúttal ebben a virtuális teremben is körülnézhetünk, akár kinagyítva is megnézhetjük a képeket, és további információkat kaphatunk róluk (részletes leírás, narráció) akár több nyelven is.

Az alkalmazás jelenleg csak iOS eszközökön érhető el, de hamarosan elkészül majd az Android-os verzió is. Segítség a letöltéshez itt . A szolgáltatás megismerését egy rövid bemutató  videó  is segíti.

Reméljük, hogy ennek a nemzetközi fejlesztésnek a mintájára hasonló magyarországi megoldások is születnek majd, amelyhez várjuk az érdeklődő intézmények jelentkezését!