Miért igazságtalan az UEFA pénzelosztási mechanizmusa?

A nemzetközi sport világa a szórakoztatás mellett egyben hatalmas üzlet is. Az európai klubcsapatok részvételével játszott éves labdarúgósorozatokból (UEFA Bajnokok Ligája, UEFA Európa Liga, UEFA Európa Konferencia Liga) származó bevételek döntő részét egy bonyolult – de az utolsó részletéig transzparens – allokációs eljárás révén osztják ki. Csató László, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos munkatársa e mechanizmus tulajdonságai vizsgálta. Megállapította, hogy a csapatok múltbeli teljesítményét tükröző koefficienseken alapuló díjazás nem monoton, azaz bizonyos körülmények között rossz ösztönzőket teremt. Ennek eredményeként az angol bajnokságban ötödik Arsenal 132 ezer eurót veszített azért, mert 2022. május 1-jén győzött a West Ham United otthonában. A kutatást összegző tanulmány egy sporttudományi folyóirat, a „International Journal of Sport Policy and Politics” hasábjain jelent meg, „The unfairness of the revenue distribution system used in the UEFA club competitions” címmel.

Az Európai Labdarúgó-Szövetség (UEFA) által szervezett három nemzetközi, évente megrendezett kupasorozatban a résztvevők díjazásának számottevő részét a klubok tízéves együtthatói alapján osztják ki: a Bajnokok Ligájában (BL) ez a pillér teszi ki a teljes összeg 30%-át, az Európa Ligában 15%-át, az Európa Konferencia Ligában pedig 10%-át. A 2022/23-as szezonban sorrendben 600,6, 69,75, illetve 23,5 millió euró áll rendelkezésre erre a célra. Az allokációs szabály viszonylag egyszerű, a csoportkör 32 csapatát a múltbeli teljesítményt számszerűsítő tízéves együttható alapján sorba rendezik. A leggyengébb csapat egy, a második leggyengébb két egységet kap, és így tovább, tehát a legerősebb klub 32 egységnyi kifizetésben részesül. A tízéves koefficiens egy speciális bónuszt is tartalmaz, ami a korábbi nyerteseknek jár. Például a szlovák Slovan Bratislava egy pontot kap azért, mert 1968/69-ben megnyerte a kupagyőztesek Európa-kupáját – ugyanakkor az olasz AS Roma vagy a francia Olympique Lyon nulla ponttal áll e tekintetben.

Az elméleti probléma

A csoportkört elérő klubok rangsorolása miatt minden csapat abban érdekelt, hogy a többiek minél kisebb együtthatóval rendelkezzenek. Ez akkor okozhat gondot, ha egy bajnokságból több klub is kvalifikálhat, hiszen ekkor például egy már biztos BL résztvevő csapat szándékosan vereséget szenvedhet, ezzel egy nála alacsonyabb együtthatóval rendelkező ellenfelet juttatva a BL csoportkörébe egy magasabb együtthatójú klub rovására. Máskor talán nem következik be egy ilyen, alacsony valószínűségű szituáció, az elosztási szabály mégis azért „büntet” egy csapatot, mert egy korábban „túl jól” teljesített.

Egy súlyos következmény

A 2022/23-as Európa Liga két legmagasabb tízéves koefficienssel rendelkező csapata az angol bajnokság hatodik helyén végző Manchester United (208) és az ötödik Arsenal (172); ennek megfelelően az Arsenal 31 egységnyi kifizetést kapott. Ha viszont utóbbi 2022. május 1-jén győzelem helyett kikapott volna a West Ham Unitedtől, akkor a West Ham United a Manchester United helyett hatodik lett volna a változatlanul ötödik Arsenal mögött. Így az Arsenalnak az Európa Liga legjobb csapataként 132 ezer euróval nagyobb összeg járt volna. Vagyis az Arsenalt ennyi pénzzel károsította meg az UEFA hibás szabálya! Az is könnyen ellenőrizhető, hogy az esetleges vereség következtében az Arsenal semmilyen más ágon sem veszített volna pénzt az európai kupákban, sőt, a változatlan helyezés miatt feltehetően az angol bajnokságban sem.

A célszerű megoldás

A rossz allokációs mechanizmus viszonylag apró módosítással javítható: az egyes országok csapatainak tízéves együtthatóit csökkenő sorba rendezzük, majd „újraosztjuk” az európai kuparésztvevők között a bajnokságban elért helyezéseik függvényében. Ekkor az ötödik Arsenal változatlanul a saját koefficiensét (172) kapná, a hatodik helyezett – függetlenül attól, melyik csapat végez ebben pozícióban – pedig a tízéves koefficiens alapján az angol csapatok között hatodik Tottenham Hotspurét (148).

Összességében úgy véljük, mielőbb célszerű az elosztási szabály itt bemutatott hibájának javítása a megfelelő ösztönzők biztosítására. A jelenleg használt mechanizmus ugyan első látásra tökéletes és többnyire jól is működik, de a döntéshozók felelőssége az összes potenciális igazságtalanság megszüntetése, amennyiben erre lehetőség van – márpedig esetünkben egyértelműen ez a helyzet.

A cikk szabadon hozzáférhető változata itt olvasható.

Kép: Dominik Kuhn // Unsplash