Mesterséges intelligencia az egészségügyben - folytatódott a MILAB Meetup sorozat

A HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) szeptemberben indított Meetup-sorozatának október 25-én megtartott második találkozóján az AI az egészségügyben volt a téma.

Először Dr. Horváth-Puhó Erzsébet biostatisztikus, az Aarhusi Egyetem, Klinikai Epidemiológiai Tanszék kutatója adott elő az „AI lehetőségek a dán egészségügyi adatrendszerben" címmel. Beszélt a módszertani lehetőségekről, ismertette a dán egészségügyi regisztert, bemutatta a Real for REG projektet, amelynek célja, hogy felderítse az országok közötti adatok hozzáférésének lehetőségét.

Dr. Skoda Réka, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika rezidense a Biológiai életkor, korai öregedés hatásának mesterséges intelligencia segítségével történő vizsgálata heveny szívizom infarktus lefolyására címmel tartott előadást.

Prof. Dr. Szócska Miklós, a Belügyminisztérium Mesterséges Intelligencia Munkacsoport vezetője és az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium Adatvezérelt Egészség Divízió vezetője, az Adatvezérelt egészség mint rendszerképesség" című előadásában kiemelte a nemzeti szűrőprogram fontosságát, új adatútvonalak kiépítésének lehetőségeit, a betegút komplex megszervezését az egészségügyi rendszerben; majd hangsúlyozta, hogy az adat nemcsak életet ment, hanem közpénzt is megtakarít.

A szeptember 17-i, első meetupon telt ház várta az előadókat.

Fotó: balról jobbra, Prof. Dr. Szócska Miklós, Dr. Skoda Réka, Dr. Horváth-Puhó Erzsébet, Dr. Benczúr András (a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) szakmai vezetője)

Fotó: balról jobbra, Prof. Dr. Szócska Miklós, Dr. Skoda Réka, Dr. Horváth-Puhó Erzsébet, Dr. Benczúr András (a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) szakmai vezetője)