Intézetünk közreműködésével nyitották meg az Ipar 4.0 Technológiai Központot a BME-n

A BME "I" épületében lévő központban két éven keresztül 12 különböző ipari innováció szemlélteti, hogy a termelő kis- és középvállalkozások (kkv) hogyan növelhetik hatékonyságukat a mai technológiákkal.

Józsa János, a BME rektora elmondta, hogy az Ipar 4.0 Technológiai Központ az egyetem nyolc karának és az MTA SZTAKI együttműködésével jött létre nagyvállalatok, így többek között a Festo, az SAP, a Morpho, a T-Systems és a Kuka közreműködésével. A központ működtetése a kkv-knak átadott know how mellett hozzájárul majd ahhoz, hogy az oktatásban jobban beillesszék a gazdaság számára szükséges tudást, a kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeket.

Szemléletformálás és demonstráció – ezt a két fogalmat emelte ki a megnyitón Józsa. Szerinte ennek fontos része az egyetemi tudáspotenciál megléte, amelynek segítségével az Ipar 4.0 Technológiai Központ fejlesztési szolgáltatásokat képes biztosítani a feldolgozó- és gyártóipari kkv-k részére.

Czimbalmos Levente, a Modern Vállalkozások Programjának operatív vezetője is felszólalt a technológiai központ megnyitóján, bemutatta, hogy projektjük mely pontokon tud becsatlakozni a vállalkozások kompetenciafejlesztésébe. A Modern Vállalkozások Programja hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújt segítséget a korszerű informatikai megoldások, eszközök megismerésben, kiválasztásában és azok bevezetésében.

Vityi Péter IVSZ-alelnök a projekttel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy 2019 végéig 1000 kkv-t kívánnak megszólítani és a technológiai központ vagy valamelyik mintagyár folyamataival megismertetni. 250 kkv lehet majd a tudástranszfer részese, vagyis kaphat részletesebb felkészítést a digitalizációs folyamatokra való átállásra, míg 50 vállalt konkrét fejlesztési tervvel lesz gazdagabb a pályázati időszak végére.

A központ 2018 áprilisától heti több alkalommal fogadja majd 8-10 fős csoportokban a jelentkező kkv-k szakembereit. A kiállított innovációk az ipar 4.0 folyamat egy-egy kulcsterültére mutatnak megoldást, így látható autonóm robot, önvezető targonca-rendszer és ennek digitális ikerpárja, kollaboratív robot, MES-rendszer, interaktív gyártástervezés-szimuláció, AR/VR megoldások, termelésmendzsment IoT-eszközökkel, szenzitív robot és gyártócella monitorozó rendszer.

A részvételre már lehet jelentkezni a www.ipar4.hu honlapon.

A Technológiai Központ az Ipar 4.0 Modern Gyárak kiemelt projekt keretében valósult meg.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) lévő Ipar.4.0 Modern Gyárak kiemelt projekt kerete 2,35 milliárd forint, a programot az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) részvételével létrejött konzorcium valósítja meg 2019 december 15-éig, a technológiai központ kialakítására és működtetésére a BME 200 millió forintot kapott a projektből.

ggd