Intézetünk konzorciumi tagságával egyedülálló 3D-fejlesztés indul Pécsett

El tudja képzelni, hogy a jövőben az orvos-beteg kapcsolatot kiterjesztett valóság alapú szemüveg segítse? Vagy éppen azt, hogy a sebészek még pontosabban, még precízebben tudnak felkészülni egy-egy műtétre, mert előtte milliméter pontosan lemodellezték, mi fog történni, miután felnyitották a beteget? Nem is annyira futurisztikus terv, mint amilyennek hangzik! Intézetünk Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának konzorciumi tagságával  egyedülálló 3D-fejlesztés indul Pécsett.

A technológiai fejlődés az orvostudományban is óriási lépésekkel halad előre. 2017 szeptember elején egy olyan fejlesztői csapat állt össze Pécsett, amely képes alapjaiban megváltoztatni mind az oktatást, mind az orvosi gyakorlatot. A Zinemath Zrt. a Pécsi Tudományegyetemmel és intézetünk Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumával konzorciumban elnyerte a GINOP-2.2.1-15-2017-00083 pályázatot a „Kiterjesztett valóság alapú, 3D-orvosi képek és a valóság egyesített vizualizációját megvalósító, innovatív egészségügyi segédeszköz (zMed) fejlesztése az orvos-beteg kapcsolat és az oktatás támogatására” című projektre. Ennek keretében a Zinemath Zrt., a Docler csoport tagja Pécsett nyitott irodát, amely jelenleg 15 főt foglalkoztat, de rövidesen 30 főre bővül a csapat.

A Zinemath Zrt. meglévő tapasztalata és technológiája, a zLense tette lehetővé, hogy a kiterjesztett valóság témában olyan orvosi alkalmazások fejlesztésébe kezdjen, amelyek a világ élvonalába tartoznak, és amelyek nem csak hazai, de nemzetközi szinten is egyedülállóak. Az augmented reality (AR = kiterjesztett valóság) egy rendkívül gyorsan fejlődő terület, ahol számtalan újítás fog hamarosan napvilágot látni. Mindez olyan új kiaknázatlan lehetőséget jelent mind az orvosi gyakorlati alkalmazásban, mind az oktatásban, amely teljesen új szemléletet von maga után.

A projekt során új, 3D orvosi adatok és a valóság egyesített vizualizációját megvalósító, innovatív rögzítési és megjelenítési technológiák kifejlesztésére kerül sor. A rendszer újszerűsége a különböző orvosi képalkotó eljárások és a valóság fúziójának módjából, illetve a fuzionált adatok megjelenítéséből adódik. Az egyes modalitások információ tartalmai összevethetőek és demonstrálhatóak lesznek. A vizsgált személy adatai alapján koherens képet alakítunk ki a testről. Ez egy részletesebb, gyorsabb, összetettebb, a valósághoz illesztett és egyénre szabott megjelenítést tesz lehetővé. Ezáltal a korábbiaknál hatékonyabb és szélesebb körben is alkalmazható demonstrációs rendszert hozunk létre. A konzorcium tagjai a következő 3 évben azon dolgoznak, hogy olyan orvos-beteg kapcsolat tudjon léte jönni, amelyek forradalmasítják az egészségügyet.

További információ a projektről itt.