Hungarnet Menedzser Díjat kapott Ormos Pál

Hungarnet Menedzser Díjat kapott Ormos Pál, a SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztály (HBIT) munkatársa. A díjat az akadémiai intézményi közösségi hálózati kommunikációs kapcsolat-rendszerében a SZTAKI munkatársaként 30 éve kimagasló empátiával végzett szolgálatáért kapta.

Ormos Pál laudációja szerint 2000-ben végzett a győri Széchenyi István Főiskolán mint közlekedésmérnök, majd 2002-ben a Budapesti Műszaki Főiskolán megszerezte az általános informatikus szakmérnök képesítést is. Szakmai élete azonban már jóval korábban, 1993-ban elkezdődött a SZTAKI Nagygépes Osztályán (ASZI), ahol a hatalmas géptermeket betöltő, (VM/SP, illetve VM/ESA operációs rendszereket futtató), korabeli IBM számítógépek üzemeltetési feladataiban vett részt. Másrészt, abban az időben még számos közintézmény a SZTAKI-n keresztül jutott hálózathoz különböző technológiák (X.25, majd 19,2 illetve 64 Kbit/s bérelt vonalak) révén. Pontosabban az NIIF Program által 1993-ban elindított, a Hungarnet tagintézményeit egymással összekötő, országos HBONE gerinchálózatnak köszönhetően, amely nemzetközi kijárattal is ellátta a felsőoktatási-, kutatási-, közgyűjteményi, majd később köznevelési szféra intézményeit és minősített kutatóit.

Az IBM nagy gépek leselejtezésre kerültek, az ASZI-ból ITAK (Internet Technológiák és Alkalmazások Központ) lett, az ezredfordulóra pedig megérett az idő a HBONE gerinchálózat megújítására. Ebbe a munkába kapcsolódott be Ormos Pál, majd éveken keresztül (2005-ig) ő volt a HBONE hálózat működtetéséért felelős központ (Network Operation Center - NOC) egyik oszlopos tagja! Később aztán az NIIFI saját kezelésébe vette a HBONE üzemeltetését, Ormos Pál pedig a SZTAKI külső és belső hálózatának fejlesztésében vállalt vezető szerepet, és mind a mai napig ő a SZTAKI HBONE összekötője is, aki gondosan ápolja a korábban kialakított szakmai és emberi kapcsolatokat a HBONE központ munkatársaival.

Ormos Pál életében fontos fejezet volt az a 12 esztendő (2021 végéig), amelyben a SZTAKI által az FSZEK számára nyújtott, kiemelt hálózatfelügyeleti szolgáltatást vitte a vállán: a végponti routerek és VoIP eszközök konfigurálásától kezdve a műszaki segítségnyújtásig - e-mailben, telefonon, vagy indokolt esetben akár helyszíni kiszállással is.

Oly korban élünk, melyben a változás jelenti az állandóságot – mondhatnánk – és ez fokozottan igaz az Internet hálózatok és szolgáltatások világára is (X.25, bérelt vonal, ISDN, ADSL, ATM, DWDM és még sorolhatnánk a változásokat, miközben a sávszélességek a tízmilliószorosukra nőnek: 9,6 Kbit/sec – 100 Gbit/sec). Ormos Pál olyan ember, aki képes a már megszerzett szakmai kompetenciáinak folyamatos megújítására és adaptálására – ezt bizonyítják naprakészen tartott Cisco vizsgái (CCNA, CCNP), de kikacsintott ő más gyártók (Huawei/Juniper/TP link) megoldásai felé is. Óriási buzgalommal vesz részt (sokszor előadóként) az évente megrendezésre kerülő Networkshop és HBONE Workshop konferenciákon, és bátran mondhatjuk, hogy szinte mindenkit ismer ebben a körben, amit nem egyszer kamatoztatott már az intézményközi együttműködések gördülékenyebbé tétele érdekében.

Ormos Pál elsősorban hálózati szakember, manapság pedig szinte minden rendszer a „kapcsolatokra” épül. Így aztán nem csoda, hogy rendkívül változatos projektekben vett részt: tanácsadóként egy kistérségi falu önszerveződő internethálózatának megtervezésében az ezredforduló után; a hálózati incidensek elemzésével és kezelésével foglalkozó HunCERT csoport munkájában (amely a biztonsági tudatosság növelését is célul tűzte ki a társadalomban); az Ipar 4.0 robotikai demonstrációs terének kialakításában a győri egyetemen (2016); a zMed (3D orvosi képek vizualizációját megvalósító) projekt hálózati támogatásában a kecskeméti egyetemen (2017); az MTA Cloud (kutatási felhő infrastruktúra); az MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára);  majd az Autonóm Rendszerek Nemzeti Labor; a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor; különböző VoIP rendszerek, és még sorolhatnánk, hogy mi minden hálózatának tervezésében és kialakításában.

Az utóbbi években azonban új oldaláról ismerhettük meg szeretett kollégánkat, aki a tőle megszokott eltökéltséggel fogott hozzá (az ISZT-vel és más szakmai szervezetekkel karöltve) különböző tematikus konferenciák, szakmai napok, előadások, érzékenyítő programok, szemináriumok, webináriumok és miegyebek megszervezéséhez. Tételes felsorolás helyett ízelítőül álljon itt néhány jellemző témakör abból a 16-18 „rendezvényből”, amiket az elmúlt 5 évben Ormos Pálnak (is) köszönhettünk: adatvédelem, adathalászat, elektronikus aláírás, IT akadálymentesítés, Cloud Security, IT energiatakarékosság, kiberhigiénia stb. Mindezeken kívül külön is említést érdemel, hogy a SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztálya (HBIT) Ormos Pálnak köszönhetően vehetett részt 2018 nyarán egy kétnapos, harminc országot érintő kiberbiztonsági krízisgyakorlaton.

Ormos Pál közel 30 éve dolgozik a SZTAKI-ban, jelenleg a HBIT Infrastruktúra csoportjának vezetője, és többek között éppen azon fáradozik, hogy a HunCERT is felvételt nyerjen (Magyarországról másodikként) a Forum of Incident Response Teams (FIRST) nevű világszervezet tagjai sorába.

A szakmai kvalitások mellett azonban az emberi oldal is legalább ennyire fontos: Ormos Pál személyében egy önzetlen, precíz és segítőkész kollégát ismerhettünk meg, aki nem csak a fát látja, hanem a fától az erdőt is, sőt arra is ráérez, ha az erdő mélye egy bajba jutott embert rejt. És akkor nem habozik.

""