A HUN-REN SZTAKI kutatói is előadtak és kiállítottak az ITBN Conf-Expo 2023 rendezvényen

A 2023. október 11-12. között rendezett Informatikai Biztonság Napja alkalmából az intézet portrérajzoló robotja, a Piktor-o-bot is kipróbálható volt.

piktor-o-bot

A robotot Nacsa János, a HUN-REN SZTAKI Mérnöki & Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos főmunkatársa, illetve Hajós Mátyás, a labor szoftverfejlesztője állították ki, hogy a látogatók kipróbálhassák a mesterséges intelligenciát használó, portrérajzoló demonstrációt.

A rendezvényen ezen felül Érdi-Krausz Gábor, a HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium projektkoordinátora is előadást tartott, „MI kutatásokról populárisan” címmel.

EKG

A hivatalos leírás az alábbi: „A kutatások és az üzleti felhasználás közötti távolság egyik jellemző oka a megfelelő kommunikáció hiánya. Egészen pontosan az üzlet nem érti, nem is akarja megérteni az akadémiai nyelvezetet, és nem kíváncsi arra, hogy mi módon alakul ki egy algoritmus, vagy neurális háló. A kutató pedig nem mindig tudja, vagy akarja elmagyarázni, hogy a kutatásának mi a célja, vagy az eredményt hogyan lehet alkalmazni ipari megoldásokban. A Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) egyik feladata az, hogy a kutatási eredmények minél gyorsabban jelenjenek meg ipari alkalmazásokban, illetve az ipari igényekből új projekteket indítson. Az előadásomban példákon keresztül igyekszem bemutatni a MILAB-on belüli munkákat, azt hogy ezek hol használhatók és milyen gazdasági, vagy társadalmi előnyöket hozhatnak a vállalkozások számára.”