A HUN-REN SZTAKI kutatói is előadnak a Magyar Tudomány Ünnepén

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) novemberi Magyar Tudomány Ünnepe (MTÜ) rendezvénysorozata keretében többféle tudományterület szakértői adnak elő a hónap folyamán. A HUN-REN SZTAKI kutatói többek közt automatizálásról, operáció kutatásról, robotikáról, fenntarthatóságról és mesterséges intelligenciáról prezentálnak.

2023. november 6-án, a „Robotok és szenzorok a fenntartható agráriumban” téma keretében Bokor József, a HUN-REN SZTAKI tudományos igazgatója, valamint Vanek Bálint, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese, a Rendszer és Irányításelmélet Kutatólaboratórium vezető-helyettese adnak elő „A SZTAKI tevékenysége és lehetőségei az agrárinformációs technológiai kutatásoknál” címmel.

2023. november 10-én, a „Diákok az Akadémián: Mesterséges intelligencia – Mi történik most, és mire készüljünk?” téma keretében Szirányi Tamás, a HUN-REN SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának vezetője és Benczúr András, az Informatikai Kutatólaboratórium vezetője, az intézet által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) szakmai vezetője adnak elő olyan témákban, mint a mesterséges térintelligencia, vagy az MI és az adattudomány szerepe a gyártásban, egészségügyben.

2023. november 14-én, a „Mennyire támaszkodjunk a felhőre?” téma keretében Kacsuk Péter, a HUN-REN SZTAKI Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratóriumának vezetője ad elő „Országos és európai kutatási felhőhálózat” címmel.

2023. november 22-én, a „Sokszínű operációkutatás” téma keretében Kis Tamás, a HUN-REN SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos tanácsadója, Bozóki Sándor, az Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport tudományos főmunkatársa, Csató László, a kutatócsoport tudományos munkatársa, valamint Csáji Balázs Csanád, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium tudományos főmunkatársa adnak elő. Szó esik az operációkutatás univerzalitásáról, gépi tanulásról, az UEFA gráfelméleti problémáiról, valamint mono-instabil poliéderek nemlétezésének igazolásál.

További információkért az MTA MTÜ tematikájú weboldalán.