A HUN-REN SZTAKI-ban tartotta projektindító megbeszélést a SOCCER projekt

A német Signal-Iduna vezetésével, a francia Trout Software, az Orange Romania valamint a HUN-REN SZTAKI együttműködésében megvalósuló SOCCER (Security Operation Centres Capacity building for European Resilience ) projekt indító  megbeszélésének (kick-off meeting) a HUN-REN SZTAKI adott otthont. A most induló projekt 2026. november 30-ig tart.

A projekt keretében a résztvevők fejlett biztonsági műveleti központokat (SOC) hoznak létre, erősítenek meg, fejlesztenek és kapcsolnak össze különböző EU-s országokban azzal a céllal, hogy növeljék az adott ország, illetve az EU kiberbiztonsági ellenálló képességét. A konzorcium olyan kapacitásokat épít ki, amelyek garantálják a megbízhatóságot és a technológiai szuverenitást azáltal, hogy emberközpontú mesterséges intelligencia-megoldást hoz létre, a legmodernebb technológiákat alkalmazva.

Projekt céljai részletesebben:

  • Az adatokhoz való biztonságos hozzáférést (Security Hub), valamint a fenyegetésekkel kapcsolatos hírszerzési jelek (TIS) európai szervezetek közötti megosztását lehetővé tevő élvonalbeli technológiák fejlesztése és bevezetése, amelyek lehetővé teszik a kiberfenyegetések monitorozásának és észlelésének megerősített kapacitását.
  • A fejlett biztonsági műveleti központok (SOC) ökoszisztémáinak összekapcsolása és megerősítése Németországban, Magyarországon és Romániában, a kiberbiztonság ellenálló képességének fokozása érdekében mind nemzeti, mind uniós szinten.
  • A legmodernebb mesterséges intelligencia, a gépi tanulási képességek és a közös infrastruktúrákba való befektetés lehetővé teszik a fenyegetésekkel kapcsolatos hírszerzési jelzések hatékonyabb és gyorsabb megosztását és korrelációját.  A konzorcium a kiberbiztonsági képzésekre, a legjobb gyakorlatok megosztására és egy egész Európára kiterjedő, emberközpontú mesterséges intelligencia-megoldás kifejlesztésére összpontosítva olyan kapacitásokat épít ki, amelyek garantálják a megbízhatóságot és a technológiai szuverenitást.

A kick off meeting résztvevői a megbeszélések mellett egy érdekes városi sétán is részt vehettek, valamint demók keretében betekintést kaphattak a HUN-REN SZTAKI-ban folyó aktuális kutatásokról is.