A Horizont Európa keretprogramban a HUN-REN SZTAKI vezetésével indult el a Swarmchestrate konzorcium közös munkája a felhőszámítások kiterjesztésére 

2024 elején startolt el az EU által társfinanszírozott Swarmchestrate (Application-level Swarm-based Orchestration Across the Cloud-to-Edge Continuum) projekt a SZTAKI vezetésével. Idén tavasszal a 14 partnerből álló konzorcium Budapesten tartotta meg a kick-off találkozót, ahol a megvalósítás részletei voltak napirenden, majd aláírásra került a konzorciumi megállapodás.

A Swarmchestrate alapötlete arra épült, hogy az egyre szélesebb körben elterjedő IoT technológia, így az ún. perem (edge) kapcsolattal rendelkező eszközök, olyan nagy sebességet és rendkívül pontos adatátvitelt igényelnek, amely már-már meghaladja a központosított felhőfeldolgozási funkciók teljesítőképességét. Az új köd alapú számítások (fog computing) az adatfeldolgozás egy részét a felhőből az eszközökhöz közelebbi pontra helyezi át, a peremszámítások (edge computing) pedig a hálózat szélén koncentrálódnak. Ezek az új, rendkívül elosztott paradigmák új alkalmazáskezelési módszereket igényelnek.

A jelenlegi központosított alkalmazáskezelési megközelítések korlátainak leküzdésére a Swarmchestrate egy teljesen újszerű, decentralizált, alkalmazásszintű orkesztrációs eszközt fog kifejleszteni, amely a dinamikus orkesztrációs térben egymásra épülő egységekből álló ún. rajokon (swarm) alapul. Ezeket a rajokat decentralizált orkesztrációs ágensek fogják kezelni, blokklánc-alapú megbízható megoldásokkal, legkorszerűbb kriptográfiai algoritmusokkal és a magánélet védelmét támogató adatfeldolgozással.

A hároméves projekt ezt az új megközelítést az árvízek megelőzése, a parkolóhely-kezelés, a videóelemzés és a természetes élőhelyek virtuális leképezése (digitális iker) területein felmerülő valós esettanulmányok segítségével teszteli.

A Swarmchestrateben több, mint 10 ország egyetemei, kutatóintézetei és vállalatai vesznek részt, beleértve az Egyesült Királyságból és a Dél-Koreából származó partnereket is. A HUN-REN SZTAKI képviseletében a projektkoordinátori pozíciót a Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Laboratórium vezetője, Lovas Róbert tölti be, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az uniós K+F projektek menedzselésében, garantálva ezzel a projekt sikeres megvalósítását.

A HUN-REN SZTAKI a projekt koordinálása mellett a rendszertervezésért, demonstrációk specifikálásáért és kidolgozásáért, valamint a rendszerintegrációért és digitális ikrekért felelős munkacsomagokat is vezeti. E munkacsomagok tervezik meg azt az átfogó rendszerarchitektúrát, amely magában foglalja a raj-alapú MI-vezérelt intelligencia, a decentralizált orkesztráció és a blokklánc-alapú tudás, valamint a megbízhatóság és a biztonság kérdéskörének eredményeit. A rendszertervezést támogatják majd a demonstrációs partnerek által adott visszajelzések és a szimulációs tevékenységek, amely a rendszerfejlesztés és -karbantartás kulcselemei, különösen a többszintű felhő-köd-perem (Cloud-to-Edge) paradigmában.

Az integráció a rendszerterv alapján történik és a fentieken túlmenően a demonstrátorokat a Swarmchestrate rendszeren keresztül fejlesztik és értékelik. Végezetül egy, már korábban kifejlesztett szimulátort használó digitális ikret állít fel és működtet a projekt, hogy felmérje a rendszer előrejelző képességeit.

A projekt teljes költségvetése meghaladja az 5 millió eurót, amely az Európai Unió Horizont Európa Program, a UK Research and Innovation (UKRI), a Koreai Nemzeti Kutatási Alapítvány (NRF), valamint a Szöuli Nemzeti Egyetem (Institute of Engineering Research) támogatási forrásaiból adódik össze.

További információkért látogasson el a projekt weboldalára, és kövessen minket közösségi oldalainkon: LinkedInen és az X-en.

""