Győrben tesztelték a robotos növénytermesztést a SZTAKI kutatói

A HydroCobotics konzorciumban többek között egy olyan biztonsági protokoll kifejlesztése a cél, amivel minden korábbinál biztonságosabb lesz a hidropóniás rendszerek robotizálása.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a HydroCobotics H2020 projekt, aminek a SZTAKI is tagja: a kutatók június 2-án élőben is kipróbálhatták, milyen a hidropóniás rendszereket úgy robotizálni, hogy a gyártósoroknál is használt kollaboratív robotkarok pakolgatják a palántákat a Green Drops Farm Kft. műanyagból készült hidropóniás rendszerében.

Az első tesztek sikeresek voltak, a robotkar pedig a SZTAKI győri laboratóriumában segített átpakolni a műanyag rekeszekbe fektetett palántákat. Bár a HydroCobotics egyik célja egy új biztonságtechnikai protokoll kifejlesztése, ez nem oldható meg egy működő, valóban robotizált hidropóniás rendszer megépítése és üzemeltetése nélkül.

Az alábbi videóban az látható, ahogy a kollaboratív – tehát ember környezetében is üzemeltethető – robotkar különböző feladatokat végez a hidropóniás rendszeren. Ezeket a feladatokat (a rendszer forgatása, egyes palánták kivétele és berakása) a robot olyan óvatosan kell végrehajtsa, hogy még elenyésző esetben se kockáztasson a megengedettnél nagyobb emberi sérülést.

A HydroCobotics konzorciumot az egyedi gépek gyártásával és robotokkal foglalkozó Hepenix Kft., a hidropóniás rendszereket gyártó és forgalmazó Green Drops Farm Kft. és a SZTAKI alkotják. Az Európai Unió által támogatott projekt 2021. szeptemberében ér célba.