Gépi érzékelési feladatok alapkutatását támogatja az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Hivatala a HUN-REN SZTAKI-ban

A HUN-REN SZTAKI kutatóinak „Distinguishing Unmanned Aerial Vehicles (UAVs) from birds and other flying objects in 3D LiDAR point clouds” című pályázata elnyerte az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Hivatalának (Air Force Office of Scientific Research) támogatását. A nyertes kutatócsapat tagjai: Majdik András László Ph.D. (PI), Szirányi Tamás, D.Sci., Kovács Gábor Ph.D., Keszler Anita.

A projekt jelentős társadalmi hatással bír, hiszen a kutatómunka célja egy olyan alacsony költségű, rozettapásztázó LiDAR alapú UAV-érzékelési és -követő technológia kifejlesztése, amely akár az egyéni felhasználók számára is megfizethető, ezáltal növelve a polgárok magánéletének védelmét, valamint a kritikus infrastruktúrák és általában a társadalom biztonságát az UAV-k jogosulatlan és nem megfelelő használatával szemben. A projekt egyik kihívása az UAV-k és más kis méretű repülő objektumok megkülönböztetése, ezzel növelve a ténylegesen veszélyt jelentő drónok detektálásának pontosságát.

A sikeres pályázat fontos előzménye a korábban létrehozott SZTAKI MIMO (Mikro érzékelés és Gépi mozgáskövetés) aréna, amely lehetővé tette nagysebességű, tenyér méretű drónok tanulmányozását, valamint különféle képfeldolgozó algoritmus és látás alapú érzékelési feladatok kutatását és fejlesztését. Az ott alkalmazott rendszer került bővítésre a rozettapásztázó LiDAR szenzorral, amely a jelenlegi kutatás alapját képezi. A SZTAKI MIMO aréna a 3D érzékelési és modellezési mérőrendszer kutatási infrastruktúra-hálózat részeként elnyerte a Top50+ Kiváló Kutatási Infrastruktúra (Excellent Research Infrastructure) elismerést, DOI: https://doi.org/10.52033/topri.2021.

A most induló projekt célja olyan új alapkutatások, modellek és algoritmusok kidolgozása, amelyek alkalmasak a modern LiDAR szenzorok képességeinek kiaknázására és beilleszthetőek lesznek egy kültéren is megbízhatóan működő dróndetektáló és -követő rendszerbe.