A FANUC-nak is készítettek hatékony algoritmust a SZTAKI kutatói: Ipar 4.0-s eredményeiket a napi gyártásban is alkalmazzák

A SZTAKI már a kezdetek óta hazánkban és nemzetközileg is úttörője az Ipar 4.0 globális trendjeinek: számos kutatási és fejlesztési eredménnyel is büszkélkedhet. Ezek az eredmények most tovább bővültek: A SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának Dr. Viharos Zsolt János által vezetett Intelligens Folyamatok kutatócsoportja neurális hálókra építve fejlesztett hatékonyabb algoritmust, ami bekerült az AQ Anton Kft. és a FANUC gépeibe is.

A SZTAKI több nemzetközi és hazai vállalattal aktívan együttműködik az Ipar 4.0 területén, Zalaegerszegen az egyik kiemelkedő partnere az AQ Anton Kft., amellyel már 2014 óta folyamatosan folynak a közös kutatások és fejlesztések, amelyek mindegyike kutatással kezdődött, majd az eredmények átfogó tesztelése és validálása után ezeket bevezették a gyártórendszer egyes részeibe. Főbb tématerületek: termelésütemezés, komplett gyárcsarnok digitális szimulációja és fejlesztése, gyártásspecifikus szituációk felismerése, technológiai paraméterek optimalizálása voltak. Ezen projektekben a termelési előrelépések nagyságrendekkel meghaladták a tipikus gyártásfejlesztési (akár például lean) projektek mértékét, így meghatározóak tudományos és gyakorlati téren is.

Neurális hálót is fejlesztettünk

A szituációfelismerés és technológia-optimalizálás területén végzett kutatás-fejlesztés eredményei, például mesterséges neurális háló modellek bekerültek az AQ Anton által fejlesztett megmunkáló gépek vezérléseibe.

Ezt a technológiai utat követte az egyik legfrissebb kutatás-fejlesztési téma is, amelynek célja szabad felületeken, pontfelhő alapú, iteratív referenciafelvétel hatékonyságának növelése volt. Ilyen megoldások mind a tudományos irodalomban, mind a különböző megmunkáló-, és mérőgépgyártók szolgáltatásaiban esetenként rendelkezésre állnak, ám hatékonyságuk, gyorsaságuk kritikus, hiszen a gépek főidejét foglalják. A tudományos irodalom áttekintése után a SZTAKI kutatói kidolgoztak egy algoritmust az iteráció hatékonyságának növelésére. Mivel az AQ Anton maga gyártja a gépeinek nagy részét, a technológia és annak vezérlése is saját kézben van, az új – és mind az irodalomban, mind a napjainkban elérhető gépekben meglévő szolgáltatásoknál lényegesen hatékonyabban működő – megoldást a mindennapi termelésbe is be lehetett illeszteni.

A FANUC gépeibe is bekerült

Miután ez a kutatás-fejlesztés és innováció igazolta, sőt lényegesen meghaladta a hozzá fűzött elképzeléseket, felvetődött, hogy az új eljárást implementáljuk a más gyártóktól vásárolt gépek vezérlésébe is. A fejlesztések ezután a világszinten is meghatározó, többek között CNC-vezérlések és szervomotorok fejlesztésével foglalkozó FANUC hazai képviseletétől hatásos támogatást kaptak. Az Ipar 4.0 trendjeihez alkalmaszkodva a FANUC is nagyrészt kinyitotta a vezérlését, az ún. FOCAS libraryvel, aminek használatát a SZTAKI kutatójának, Kis Krisztián Balázsnak el kellett sajátítania. Külön érdekessége és hatékony komponense volt a fejlesztési ciklusnak, hogy a FANUC biztosított egy hardveres szimulátort, a FANUC CNC Simulatort, amellyel úgy lehetett az új algoritmikust FANUC környezetbe ágyazni, hogy ez alatt nem volt szükség a konkrét megmunkáló gép (és gépidejének) igénybevételére. 

A FANUC-ról

A FANUC 1956 óta, úttörőként foglalkozik a CNC-vezérlések és szervomotorok fejlesztésével, mely a vállalat zászlóshajójának tekinthető. Az eszközök ezen felül fő építőelemei az évek során fejlesztett egyéb gyártástechnológia megoldásnak, például a FANUC által fejlesztett marógépeknek, fröccsöntőgépeknek, robotnak, lézervágóknak, szikraforgácsolóknak, melyeknek lelkét és izmait jelentik az említett eszközök. A FANUC fejlesztései annyira előremutatóak és megbízhatóak, hogy nem ritka eset, hogy különböző gépgyártó versenytársak is a FANUC megoldásait építik be eszközeikbe. Az utóbbi évek hardveres fejlesztésein felül jelentősek az ipari digitalizációban véghez vitt újítások, melyek főképp a gépek hálózatba kötésére és a gyártás során keletkező adatok mesterséges intelligencián átfuttatott elemzésére összpontosít. A legújabban bemutatott nyílt forráskódú FANUC FIELD rendszer ezt ráadásul különböző gyártóktól származó berendezéseken át viszi véghez, áthidalva a gyakorta problémát jelentő kommunikációs akadályokat.

Az AQ Antonról

Az AQ Anton gépipari vállalat. Vevőinek magas színvonalú mérnöki és gyártási szolgáltatást nyújt több ipari szegmensben. Elkötelezett a folyamatos és fenntartható fejlődés mellet annak érdekében, hogy partnereink mindig minőséget és értéket kapjanak tőlük. A vállalat a svéd székhelyű AQ Group AB. tagja. Különböző mérnöki szolgáltatásokkal és gyártási tevékenységgel állnak vevőik rendelkezésére szerszámkészítés, műanyag fröccsöntés és speciális megmunkálási területeken.

A cég 1990-ben egyszemélyes magánvállalkozásként jött létre, melynek fő tevékenysége kisebb szerszámok készítése és javítása. 1992-ben Kft-vé alakult, majd az ezt követő évben üzembe helyezte az első fröccsöntő gépét. 2015-től az Anton Kft-t az AQ Group AB 100%-ban felvásárolta. A vállalat AQ Anton néven, változatlan formában, 450 fővel folytatja tevékenységét.

Projektpartnerek
""