Évtizedes tapasztalat a termelésinformatikában: Ipar 4.0 megoldásközpont Győrben

Az ipar számára szolgáltató mintalaboratóriumban kutatók, egyetemi oktatók és hallgatók dolgoznak együtt, válaszokat adva az iparban felmerülő, termeléssel kapcsolatos kérdésekre. A mintalaborban járt a GyártásTrend, hogy meginterjúvolja tudományos főmunkatársunkat, Nacsa Jánost a kutatólaboratóriumban zajló munkáról.

Az MTA SZTAKI győri telephelyén – a Széchenyi Egyetem (SZE) Új Tudástér épületében – működik az „Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központ”, ahol robotikai, érzékelő és logisztikai eszközök segítségével ipar 4.0 megoldásokat magukban foglaló csúcstechnológiai területeken zajlik a kutatás.

A kutatólaboratóriumban az erőforrás-hatékony, robusztus termeléstervezés és -irányítás, kooperatív és adaptív termelési és logisztikai hálózatok, energiahatékony és fenntartható gyártási koncepciók, valamint felhőalapú termelésinformatikai szolgáltatások fejlesztése folyik. Ezenfelül a kiválósági központ jelentős szerepet vállal az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform munkájában és a kapcsolódó nemzetközi k+f+i-tevékenységekben is.

A mintalaborban járt a GyártásTrend, a teljes riport és tudományos főmunkatársunkkal, Nacsa Jánossal készült interjú az alábbi linken olvasható.