Elnyerte az Európa Tanács Kulturális Útvonal tanúsítványát a SZTAKI által támogatott „Vaskori Duna Út” projekt

Elnyerte az Európa Tanács (ET) Kulturális Útvonal tanúsítványát a Duna-medence vaskori régészeti örökségét bemutató, nemzetközi együttműködésben létrejött Vaskori Duna-út. Az Európa Tanács 2021-ben újabb öt kulturális-turisztikai útvonalnak ítélte oda a Kulturális Útvonal tanúsítványt, ezzel összesen 45 útvonal kapta meg ezt a tanúsítványt, melyet három évre ítélnek oda.

Az alapötlet az Interreg Duna Transznacionális Programjából finanszírozott Monumentalizált korai vaskori tájak a Duna-medencében 2017-2019 között lezajlott projektből született, majd a vaskori tájak rejtett értékeinek turisztikai attrakcióvá fejlesztése az ET Routes4U programjának támogatásával folytatódott.

Százhalombattai halomsírok
Százhalombattai halomsírok

A nemzetközi összefogást a Vaskori Duna Út Egyesület koordinálta, amely benyújtotta a tanúsítvány elnyerését célzó pályázatot az Európa Tanácshoz. Az egyesületet négy ország (Ausztria, Horvátország, Magyarország és Szlovénia) szervezetei hozták létre 2020-ban, a tagok száma folyamatosan bővül a Duna-makrorégió országainak a vaskor iránt elkötelezett intézményeivel.

A SZTAKI a Magyar Nemzeti Múzeum alvállalkozójaként az eLearning Osztály készített GUIDE@HAND Iron-Age-Danube néven öt nyelvű, ingyenes okostelefonos alkalmazást, amellyel a Vaskori Duna Út mentén utazók régészeti és szabadtéri múzeumokat, rekonstruált épületeket és halomsírokat, valamint régészeti tanösvényeket fedezhetnek fel. A lenyűgöző halomsíros temetők, síktemetők, erődített települések és oppidumok, valamint a páratlan régészeti leletek csak arra várnak, hogy újra felfedezzék őket!