Blokklánc, koraszülöttek monitorozása, repülőnyomkövetés és -szimulátor, autonóm földi járművek, kollaboratív robotok a Kutatók Éjszakáján a HUN-REN SZTAKI-ban

A HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) 2023. szeptember 29-én (pénteken) tíz programmal várja a Kutatók Éjszakája látogatóit. A látogatók bejárhatják az intézet Innovációs és Demonstrációs Terét, ahol robotokkal, autonóm térképezéssel és navigációval, mesterséges intelligenciával, az öregedéskutatás eredményeivel találkozhatnak. A Kutatók Éjszakája alkalmából a HUN-REN SZTAKI saját hardvertörténeti kiállításán a látogatók exkluzív, hang- és képtárolással, -alkotással kapcsolatos tárlatvezetéseken vehetnek részt.

A programokat az intézet egymáshoz közeli, Kende utcai és Lágymányosi utcai épületeiben tartják, az érdeklődők már 14:00-tól találhatnak maguknak elfoglaltságot a legnagyobb nemzetközi tudománynépszerűsítő programsorozat keretében. Kifejezetten kisebb gyerekeknek szóló, ördöglakatos programokkal is várjuk a látogatókat.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, regisztrálni a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán lehet, programonként és turnusonként, ide kattintva.

A rendezvényről a SZTAKI weblapján további részletek olvashatók.

A SZTAKI az alábbi programokkal készül:

Légi parádé a HUN-REN SZTAKI MIMÓ (MIkró repülőgép és gépi MOzgáskövetés) arénában

Bemutatjuk a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) MIMÓ gépi mozgáskövetés és mikró repülőgép-arénát. A látogatók betekintést nyerhetnek az itt folyó tudományos kutatásokba, valamint élő demonstráción keretében megfigyelhetnek kísérletet, ahol nagysebességgel manőverező drón követése valósul meg particle filter és rozettapásztázó LIDAR használatával.

Koraszülöttek életcikusainak vizuális monitorozása

Inkubátorban levő koraszülött csecsemők alvási-, ébrenléti-, illetve aktivitási ciklusait, valamint fiziológiás jeleit monitorozzuk mesterséges intelligenciával összekötött kamerás rendszerrel. Ennek előnye, hogy képet kapunk a csecsemők életciklusairól, ami lehetővé teszi, hogy az ápolást, a szükséges kezeléseket és az etetést a megfelelő időpontban végezzék, illetve oda ütemezzék. Mindez csökkenti a csecsemők stressz-szintjét és felgyorsítja a fejlődésüket - ezzel nagyban hozzájárulva az inkubátorban töltött idő lerövidüléséhez.

Pilóta nélküli repülőgép és szimulációja

Az érdeklődők megtekinthetik a SZTAKI által kutatási platformként fejlesztett Sindy pilóta nélküli repülőgépet, és vezetni is kipróbálhatják a hozzá csatlakoztatott szimulációban. A repülőgép szárnyfelületeit vezérlő motorok is integrálva vannak a szimulációba, ezért a gép úgy fog viselkedni, mint ahogy azt egy tényleges repülésen tenné.

Térképezés és navigáció autonóm földi járművel

A SZTAKI által felszerelt clearpath robotics Husky A200-as, autonóm járművek légi-földi kollaborációjának kutatásában alkalmazott terepi robot bemutatása, illetve az autonóm navigációjának demonstrálása, ahol az érdeklődők ki is próbálhatják a robotot.

Virtuális, interaktív túrák készítésének bemutatása

Bemutató alkalmával a résztvevők megismerhetik a virtuális túrák készítésének fontosabb lépéseit, az azokhoz szükséges eszközöket és alkalmazásokat, miközben hazai és nemzetközi virtuális túrákon vehetnek részt.        

Interaktív blokklánc szimulátor

Először egy rövid bevezetőt hallgathatunk meg a Bitcoin és a blokklánc technológia alapvető működéséről. Ennek az egyik nagy újítása az volt, hogy lehetővé tette sok független résztvevő újszerű együttműködését az interneten, központi koordináció nélkül. Az előadás során megismerhetjük az úgynevezett "proof-of-work" konszenzus protokollt, és azt, hogy mit jelent a kriptopénzek bányászata. Ezután egy interaktív szimulációban vehetünk részt, saját okostelefonunkkal "bányászva" egy képzeletbeli kriptopénzt. A szimuláció során az asztalra helyezett telefonok egymással kommunikálva jutnak közös megegyezésre és építik együtt a blokkláncot. Végül röviden szó lesz a SZTAKI-ban folytatott kapcsolódó kutatásokról.

Kép-hang-tár: speciális tárlatvezetés a HUN-REN SZTAKI hardvertörténeti kiállításán

A Kutatók Éjszakáján Manno Sándor fejlesztőmérnök vezeti körbe az érdeklődőket, aki maga is sok bemutatott eszközön dolgozott a vasfüggöny idején.

A tárlatvezetésen a SZTAKI-ban fejlesztett berendezéseken mutatjuk be a hang és képfeldolgozás kapcsolatát a tárolási lehetőségek figyelembevételével. A bemutató a képmegjelenítőktől végig kíséri a fejlődést, a képalapú hangrestaurálásig.

Az érintett berendezések: Teletype, magnetofon, filmvetítő mint kiindulás; VT340 sztakis karakter generátorral és klav.-kóderrel; GD80 vektor grafikus display; Primo raszter grafikus iskola gép; CDP raszter grafikus display; Lézerprinter; Laser Graph 10um; Laser Graph 6K; A4 szkenner 0,1mm; Röntgen szkenner 8K; Mozgó film szkenner 6K; Fonográf optikai lejátszó; Bakelit optikai lejátszó.

Öregedés órák, avagy hány éves vagy valójában?

Először egy előadást hallhatunk az öregedés órákról, azaz olyan mesterséges intelligencia eszközökről, amelyek alkalmasak a biológiai életkorunk meghatározására. Az öregedés órákkal például kimutatható, hogy lassabban vagy éppen gyorsabban öregszünk, mint mások, illetve használhatók potenciális megfiatalító kezelések tesztelésére. Az előadás után interaktív bemutató következik, amely során kipróbálhatjuk milyen jól tippeljük meg ki hány éves, illetve tesztelhetjük, hány évesnek lát minket a mesterséges intelligencia fotó, illetve rutin vérkép (labor) adatok alapján.

Közös munka és játék ipari robotkarokkal

A SZTAKI Innovációs és Demonstrációs Terében újszerű robotikai alkalmazások várják az érdeklődő kicsiket és nagyokat. A látogatókat lerajzolja az egyik robot, egy másikkal bárki közösen szerelhet össze egy alkatrészt, miközben virtuális valóság alapú biztonsági rendszer segíti. De látható pakoló robot, amelyet képekkel tanítottak, vagy mozaik darabokat összerendező, sőt egy különleges gépkiszolgáló is, amely nem ismer lehetetlent. A bemutatókra a Lágymányosi épület 6. emeletén nyáron átadott, új Innovációs és Demonstrációs Térben kerül sor. Ott lesz a SZTAKI portrérajzoló robotja is.

Ördöglakatok és logikai játékok

Számos feladvány megoldásának kulcsa a megfelelő módszer, algoritmus kitalálása. Még ha néha úgy is érezzük, hogy csak a szerencsének köszönhetően sikerült szétszedni, összerakni egy ördöglakatot, valójában szinte mindig szükség van valamilyen ötletre, ügyes fogásra, leleményre - legyen az akár tudatos, akár nem.

A játékok egy része ugyanakkor kiválóan modellezhető és meg is oldható számítógéppel. De nemcsak a megoldást, hanem magát a játéktervezést is segítik ezek az algoritmusok. Hogyan lehet egy számítógép segítségével tervezett játék élvezetes, jól játszható?

A program során bármelyik játékot kézbe lehet venni és megoldani. 17:00-kor előadás kezdődik Könnyű, mint egy két darabos puzzle címmel, 17:30-kor szintén előadás kezdődik Ördöngös topológia címmel.

A SZTAKI programjainak gyűjtőoldala.

A SZTAKI programjai a Kutatók Éjszakája weblapján, regisztráció ide kattintva érhető el.