Bemutatkozott az IVSZ MENTA 2022 konferencián a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium

A SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumról (MILAB) és az Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratóriumról (ARNL) is információkat kaphattak azok az érdeklődők, aki részt vettek az IVSZ (Szövetség a Digitális Gazdaságért) által rendezett MENTA 2022 konferencián.

A SZTAKI által vezetett nemzeti laboratóriumok standdal vettek részt a kétnapos konferencián. Az információs anyagok mellett az érdeklődők kipróbálhattak egy olyan összetett, gépi tanulásos algoritmusokat alkalmazó demonstrációt, amelyben robotkar követte a felmutatott labdákat. A konferencián történő megjelenés célja a piaci szereplőkkel való kapcsolatépítés, a kutatás és az alkalmazás integráció közötti együttműködések fejlesztése volt.

A programokon személyesen is részt vett Benczúr András, a Mesterséges intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) szakmai vezetője, Érdi-Krausz Gábor, a MILAB piaci kapcsolatokért felelős projektkoordinátora, Mattyasovszky-Philipp Dóra, a MILAB nemzetközi kapcsolatokért felelős projektkoordinátora és Laza Bálint, a MILAB kommunikációs vezetője.

A nemzeti laboratórium standján kívül az érdeklődők a hivatalos program keretében megismerkedhettek a MILAB eddigi tevékenységével: Benczúr András, a MILAB szakmai vezetője „Híd a kutatás és a gyakorlati alkalmazások között” címmel tartott előadást a plenáris teremben, míg Érdi-Krausz Gábor a „Fenntartható és energiahatékony adatstratégia – lehetséges?” című panelbeszélgetésen ismertette többek között a SZTAKI által Magyarországon is bevezetett és koordinált új generációs európai adatinfrastruktúrát, a Gaia-X-et.