Az NJSZT KEPAF közreműködésével zajlott a MILAB 2024 nyári Szakmai Napja

A 2024. június 19-én megtartotta nyári Szakmai Napját a HUN-REN SZTAKI által koordinált Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB). Az idei Szakmai Napot a MILAB az NJSZT - KEPAF (Neumann János Számítógéptudományi Társaság Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társasága) közreműködésével rendezte meg. Az egész napos program során délelőtt állami köszöntő hangzott el és ipari szereplők tartottak előadást, délután az NJSZT KEPAF szekció következett.

Tóth Bence, az NKFIH képviseletében hangsúlyozta, a kormányzat fontosnak tartja a kutatói utánpótlást, majd kiemelte az KFI támogatási rendszer célja a több szolgáltatás, termék és kutató generálása, ezek alapja pedig forrás allokációval támogatott és előmozdított zászlós projektek. Több ilyen program is van, amely ezeket célozza meg: nemzeti kiválósági program (korábbi OTKA) amely most újraindul, innovációs programok kiemelten KKV szektorral, illetve nemzetközi projektek. Ezek mindegyike hozzájárul az ökoszisztéma építéséhez.

Benczúr András, a MILAB szakmai vezetője ismertette a MILAB projekt jelenlegi állását, ahol határidő hosszabbítás várható, készül az új kiadvány aktualizált tartalommal, folyamatban van egy ELLIS pályázat is; valamint 2024-ben második alkalommal rendezik meg az idén 3 napos Machine Learning találkozót, és ősszel az AI & AUT EXPO-t.

A nap további részében neurális sugárzási mezőkről, napelemek hibadetektálásáról, nyugdíjrekord digitalizációról, képfeldolgozási módszerekről, nyelvi modellekről, 2D és 3D kép/videó/pontfelhő minőségének becsléséről, rákos sejtek automatizált felismeréséről hallhattak előadásokat a résztvevők. Élő demonstráció során bemutatták a MILAB keretében a közelmúltban beszerzett lábhajtásos mobil mérőplatformot, azaz a Boston Dynamics robotkutyát és annak érzékelő tartozékait.

Címlapfotó: Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője