Az év gyára: gyárlátogatáson jártak a SZTAKI kutatói

Végéhez közeleg a 2020-as „Év gyára” verseny, a SZTAKI és az EPIC InnoLabs Kft. kutatói és munkatársai ennek megfelelően meglátogatják az IPAR 4.0 kategóriában shortlistre került négy gyárat, hogy a helyszíni auditot elvégezzék; ebben a kategóriában a SZTAKI és az EPIC InnoLabs Kft. végzi az auditot. Az első két látogatás már lezajlott.

Elsőként Nick Gábor és Vén Zoltán látogattak el a soproni Hirschler-Glas Kft.-hez. Ezt követte Viharos Zsolt János látogatása a budapesti székhelyű Continental Automotive Hungary Kft.-nél.

A Hirschler-Glas Kft. tükrök gyártásával foglalkozik, immár százhúsz éve. A digitalizáció számukra kiemelt terület, amellyel komolyan foglalkoznak versenyképességük növelése érdekében. A főhangsúlyt az adatok gyűjtésére, megjelenítésére fordítják. Amit csak lehet, saját erőből oldanak meg, így csökkentve a beszállítóktól való függést. A Hirschler-Glas Kft. a 2019-es „Év gyára” versenyen a „Leginnovatívabb gyártó” kategória nyertese volt.

A 150 éve alapított Continental-csoport budapesti gyára autóelektronikai részegységek és mikroelektronikai áramköri modulok gyártását végzi a cégcsoport Chassis & Safety, Powertrain és Interior divíziói, valamint a világ meghatározó autógyárai számára. A Continental Automotive Hungary Kft. a 2019-es „Év gyára” versenyen a „Legjobb termelő” kategóriában győzedelmeskedett.

A 2020-as „Év gyára” versenyre november 30-ig lehetett pályázni, a szervezést Magyarországon a Gyártástrend magazin intézi. Eredmény hirdetés a helyszíni vizitek után a zsűri döntése nyomán, nyár elején várható. A zsűriben a SZTAKI-t és az EPIC-et Nick Gábor képviseli.

yyy
A képen, balról jobbra: Dr. Viharos Zsolt János, Sztaki, Intelligens Folyamatok Kutatócsoport vezető, tudományos főmunkatárs; Balázs Emese - PPH Media - Gyártástrend - Business Unit Manager - főszerkesztő; Almási Zsolt - E.ON Energiamegoldások Kft. - Mérnök-projektmenedzser; Puskás Brigitta - Process Solution Kft - Experienced Senior Accountant; Kolumbán Attila - Process Solution Kft - Experienced Senior Acc

Borítókép: Unsplash