Az európai szélenergia iparág legrangosabb konferenciáján jártunk

80 ország, 145 vállalat, 8000 résztvevő – idén Barcelonában találkoztak az európai szélenergia iparág szereplői. A tudás és információcserén túl az Európai Szélenergia Szövetség fóruma kiváló lehetőséget nyújtott nemzetközi kapcsolatteremtésre és piaci körképre is: az iparág 2014-ben 8%-kal járult hozzá az EU energiatermeléséhez, 250 000 munkahelyet teremtett és ambiciózus célokat fogalmazott meg 2030-ra.

Spanyol, német és angol szakértők, menedzserek és értékesítők részvételével zajlott a márciusi konferencia , mely közös koncepcióalkotás során a lakosság szempontjából releváns módszerek kidolgozását sürgette. Elsősorban új piacokra terjeszkedést, technológiai áttöréseket és a politikai bizonytalanságok megszüntetését tűzték ki célul a konferencia résztvevői: az Enercon igazgatója például hosszú távon 100% megújuló energiaarány tervet fogalmazott meg. A szélerőművek gyártói, beszállítók és a különböző kapcsolódó szolgáltatók magas részvételi aránya jól jelzi, hogy a szervezők a gyakorlatban hasznosítható megoldásokra helyezték a hangsúlyt.

A szektor előtt még jelenleg is meglévő kihívásokra akadémiai szakemebrek is keresték a megoldást, többek között az intézetünkben működő M érnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium kutatója és a „ Big Data Üzleti Intelligencia Csoport ” egyik létrehozója, Dr. Viharos Zsolt János is, aki az előző évekkel azonos módon a Tudomány & Kutatás tématerület „ Advanced operatins and maintenance ”, azaz az „ Előremutató üzemeltetés és karbantartás ” szekciójának vezetői teendőit látta el.

A szekció a korábbiaknál is sikeresebb volt: a 100 feletti résztvevőszám jól mutatja a folyamatos érdeklődést a tématerület iránt. A változatos témájú előadások számos izgalmas kérdést felvetettek a szélturbinában megjelenő hibától kezdve egy átfogó szélfarm felügyeleti keretrendszer kidolgozásáig jutva. A következő nagy európai találkozó Párizsban , Versailles -ben lesz, 2015 novemberében, melyre mindenkit szeretettel várunk!