Akadémiai Ifjúsági Díjat kapott Györgyi Péter, a SZTAKI tudományos munkatársa

2023-ban Akadémiai Ifjúsági Díjat kapott Györgyi Péter, a SZTAKI tudományos munkatársa, a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium kutatója „Erőforrásos gépütemezés" című pályamunkájáért.

Györgyi Péter 2014 óta dolgozik a SZTAKI-ban, fő kutatási területe az ütemezéselmélet és alkalmazásai. Pályázatában nem-megújuló erőforrásokkal kiegészített gépütemezési problémákkal kapcsolatos eredményeket mutatott be, amelyeket részben egyedül, részben korábbi témavezetőjével közösen ért el.

Az eredmények főleg elméleti jellegűek, és nagymértékben kibővítik a vizsgált feladatosztályba eső problémákkal kapcsolatos ismereteket. Ezt igazolja az operációkutatás vezető folyóirataiban megjelent cikksorozat, amely a pályázat alapját képezte.

A gépütemezési kutatásokon túl jármű flotta ütemezési/útvonal tervezési problémákkal kapcsolatos eredményei is említésre méltóak. Többek között részt vett az ICAPS 2021 konferenciához kapcsolódóan megrendezett, a Huawei Ltd. által szervezett nemzetközi versenyen, ahol egy dinamikus járműútvonal tervezési problémára kellett egy algoritmust fejleszteni. Csapattársaival 3. helyezést értek el több mint 150 induló csapat közül.

Az Akadémiai Ifjúsági Díjra az MTA Köztestületének bármely, 35 évnél fiatalabb, aktívan kutató tagja pályázhat olyan egyéni munkával elért eredménnyel és ennek összefoglalójával, amelynek tudományos értéke az elismerést indokolja.