2019. szep.
2019.09.27.

Robotok testközelből - Kutatók Éjszakája Győrben, a SZTAKI Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központjában

 
Helyszín
Széchenyi István Egyetem, UT 110 é. labor
9026 Győr, Egyetem tér 1.

A Kutatók Éjszakája országos programsorozat keretében várjuk a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, egyetemista diákokat, kíváncsi alsósokat és felnőtteket, hogy megváltoztassuk a kutatói életpályáról kialakult unalmas képet - és persze bemutassuk, milyen együtt doglozni ipari robotokkal.

A SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia kutatóközpontjában évek óta foglalkozunk úgynevezett Ipar 4.0 megoldásokkal. A bemutatón többféle valódi alkatrészek szerelését mutatjuk úgy, hogy az egyes lépéseknél választani lehet, hogy egy robot vagy a látogató végezze-e el. Így bárki dolgozhat együtt (kollaboratív módon) a robottal. Emellett látható a komplex szerelési munkaállomás digitális modellje, amelyet különféle szenzorok segítségével valós időben jelenítünk meg.

A gyártás és az informatika egyre szorosabb és átfogóbb kapcsolatát, az így kialakuló új technológiai megoldásokat és üzleti megközelítéseket hívjuk Ipar 4.0-nak. A digitalizáció segítségével ún. kiber-fizikai rendszerek alakulnak ki, ahol mindegyik berendezésnek a valódi (fizikai) példánya mellett egy digitális/virtuális (kiber) példánya is létezik, melyek mélyen összetartoznak és alkalmassá teszik a berendezést, hogy a felhasználóik sokkal átfogóbb és okosabb (smart) módon használhassák. Ennek a változásnak az egyik legizgalmasabb területe az újfajta robotizáció, amikor a robotok olyan környezetben dolgoznak, ahol ember is előfordul, sőt a robotok és az emberek közösen végeznek el feladatokat.

Add to calendar 2019-09-27 2019-09-27 UTC Robotok testközelből - Kutatók Éjszakája Győrben, a SZTAKI Ipar 4.0 kutatási és innovációs kiválósági központjában A SZTAKI Győri Egyetemen működő Ipar 4.0 Kutatási és Innovációs Kiválósági Központja idén is készül a Kutatók Éjszakájára. - Bálint Laza laza.balint@sztaki.hun-ren.hu

Kapcsolat

E-mail
laza.balint@sztaki.hun-ren.hu
Telefon
+36 1 279 6114

Szerepünk az eseményen