A SZTAKI GUIDE@HAND alkalmazását jelölték a New Media világversenyének díjára

A kerekesszékes felhasználókat elvezetik a legközelebbi felvonóig, nyomon követik a földrengések áldozatait, választásokat monitoroznak, vagy készpénzutalási lehetőségeket nyújtanak a bankszámla nélküli bevándorló munkásoknak.  A mobil alkalmazások sokkal többet jelentenek már csillogó-villogó trükköknél. De mi a világon a legjobb, amikor mobil tartalomról van szó? Ebben az évben a hazai fejlesztésű Budapest GUIDE@HAND alkalmazást jelölték a World Summit Award mobil versenyére, így a SZTAKI is ringbe száll a világ legjobb mobil tartalmai közt.

Nemzetközi zsűri dönt

A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének alkalmazása is túljutott a nemzeti előválogatási folyamaton: a Budapest GUIDE@HAND az m-Turizmus & Kultúra kategóriában száll versenybe. A benevezett termékeket neves számítástechnikai szakemberekből és ipari vezetőkből álló nemzetközi zsűri fogja kiértékelni. “Elsősorban nem a termék piaci sikere érdekli a zsűrit, hanem az, hogy az infokommunikációs technológia mennyiben alkalmazható a társadalom fejlődéséért”, hangsúlyozza Peter A. Bruck , a WSA elnöke. Bruck szerint, a bíráló zsűri a tartalom minőségét éppúgy értékeli, mint a termék tervezését és technikai megvalósítását, arról nem beszélve, hogy az egyes jelölteknek a digitális megosztottság áthidalásához való hozzájárulása központi szerepet fog kapni a pontozásban. A “WSA mobil verseny célja, hogy kitalálja, hogy mi az, ami a különböző piacokon és a világ különböző részein tényleg működik, és mi az, ami a távoli falvakban és a globális óriás városokban valóban változást hoz. A döntéshozóknak meg akarjuk mutatni, hogy mit lehet tenni, hogy előmozdítsák a mobiltelefonok képességeit egy igazi információs társadalom létrehozására", állítja Bruck. 

Útitárs, mely életre kelti a várost

A GUIDE@HAND sétáinak célja, hogy a felhasználó más szemmel tekintsen az új vagy már ismert helyekre, tárgyakra, motívumokra és szórakozva, kalandozva fedezhesse fel környezete múltját és jelenét. ”A SZTAKI népszerű ingyenes idegenvezető-szolgáltatása magában foglalja Budapestet, Egert, Esztergomot, a Mátrát és az egész Tokaji-borvidéket, de a szlovákiai Kassát is. A séták során elegendő csak zsebre vágni a készüléket, ami hangos útikalauzként használható, de ha kedve tartja, a felhasználó akár követheti és visszanézheti képekben és szövegben is az elhangzottakat. Az alkalmazás nemcsak helyeket, de eseményeket is ajánl a környéken, ráadásul offline is használható” – tájékoztatott Pintér Dániel Gergő , a SZTAKI sajtóreferense. „Az innovatív, hatékony és a kor kihívásainak megfelelő eszközt a történelem, a kultúra és a természeti értékek megismertetésére egyaránt ihlette: életkortól függetlenül, diákoknak és felnőtteknek egyaránt ajánljuk! A GUIDE@HAND használatával nem csak a turista érezheti magát otthonosan idegen városban, hanem sokszor a régmúlt idők történeteivel megfűszerezett séták egy lokálpatriótának is felejthetetlen élményt nyújtanak!”- nyilatkozta a pályázók képviselője, Márkus Zsolt László , a SZTAKI eLearning Osztály ának munkatársa. Az applikációra okostelefon segítségével a Play Store-on keresztül kereshetünk rá, bővebben pedig www.guideathand.com weboldalon tájékozódhatunk a már elkészült fejlesztésekről.

A mobil világ csúcsán

A magyar fejlesztők számára, a WSA mobil verseny egy lehetőség, hogy növeljék a termékeik globális elismertségét, és kilépjenek a nemzetközi színtérre. Azokat a termékeket, amelyek a zsűri döntése értelmében az élen végeznek, meghívják a WSA-mobil ünnepélyes Díjkiosztó Gálája, mely 2013 januárjában Abu Dhabiban kerül megrendezésre. Az esemény házigazdája lesz egy kiállításnak, amely teret biztosít a díjazottaknak, hogy bemutassák a szolgáltatásaikat és projektjeiket a potenciális partnereknek és befektetőknek. Továbbá az esemény keretében megrendezésre kerül egy konferencia, amelyen neves szakértők, véleményformálók és kormányzati képviselők fognak részt venni, és így Abu Dhabi a nemzetközi mobil-világ reflektorfényébe kerül.