A SZTAKI 3D-nyomtatott robotjáról készített interjút az InfoRádió Szigma című műsora

A Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium nemrég elkészült, 3D-ben nyomtatott robotkarjáról beszélt Beregi Richárd kutatómérnök az InfoRádió Szigma – a holnap világa című, tudományos magazinműsorában.

„A magasraktáróból az alapanyagellátást eddig egy egyszerű kis átbillenő daru oldotta meg, aminek azért elég komoly korlátjai voltak. Ezt kívántuk fejleszteni és stílusosan úgy gondoltuk, hogy mi lenne, ha ezt egy robotkar csinálná” – magyarázta a 3D-robotkar ötletének gyökerét Beregi Richárd. Eredetileg egy robotkar vásárlásán gondolkodtak, de aztán úgy döntöttek, hogy inkább a saját igényeiknek megfelelő robotot építenek.

„Azért ezt a technológiát választottuk, mert egy robot áll egy vázból és motorokból, nagyon-nagyon leegyszerűsítve. És a váz szabja meg az alakját, a munkaterét. Ha az ember 3D-ben nyomtatja a vázat, olyan munkateret rak össze magának, amilyet szeretne.” A robot alapjai publikusan elérhető tervek alapján épültek, mivel azonban a vezetékezést a burkolaton belül szerették volna megoldani, a SZTAKI mérnökei áttervezték az eredeti robotot, hogy a vezetékek a gép belsejébe kerüljenek.

A beszélgetésben szó esett a motorok teljesítményéről, a robot szabadságfokáról, az építési munka felelősség-elosztásáról, valamint a 3D-nyomtatás és a fröccsöntés közötti legfőbb különbségekről is. A robotkar építéséről a SZTAKI saját videósorozatot készített, a négyrészes sorozat itt érhető el.

Az adás elérhető Apple Podcastsen, Spotifyon és Google Podcastsen is, illetve az alábbi linken is meg lehet hallgatni.