Interaktív, okostelefonos bemutató az Európa Tanács Kulturális Útvonalak 13. Éves Szakértői Fórumán

A HUN-REN SZTAKI eLearning Osztályának munkatársai kiállítóként vettek részt Visegrádon az Európa Tanács Kulturális Útvonalak 13. Éves Szakértői Fórumán, amely az európai kulturális utak legjelentősebb éves szakmai rendezvénye. Az eseményen a fejlesztő kollégák a hazai koordinációjú vaskori Duna-útvonal képviselőiként mutatták be a Vaskori Duna örökségeit ismertető 5 nyelven elérhető okostelefonos alkalmazást.

A Thermal Hotel Visegrádban 2024. szeptember 25–27. között megrendezett 13. Éves Szakértői Fórum témája: „Átadás és innováció: a fiatalok részvételének ösztönzése az Európa Tanács kulturális útvonalaiban” volt.

...

A Kulturális Útvonal programot az Európa Tanács 1987-ben indította el Santiago de Compostela Nyilatkozatával, és egy tér és időbeli utazáson keresztül mutatja be, hogy Európa különböző országainak öröksége hogyan járul hozzá a közös kulturális örökséghez. A Kulturális Útvonalak az Európa Tanács alapvető értékeit valósítják meg és ültetik át a gyakorlatba: az emberi jogokat, a kulturális demokráciát, a kulturális sokszínűséget és az identitást, valamint a határokon és évszázadokon átívelő kölcsönös cseréket és gazdagodást.

2021-ben nyerte az Európa Tanács Kulturális Útvonal tanúsítványát a HUN-REN SZTAKI által támogatott „Vaskori Duna Út” projekt. Az útvonal, a Duna-vidék Kr.e. utolsó évezredének (kb. 800-0) régészeti örökségét gyarapítja. Jelentős technológiai és társadalmi változások időszaka volt ez, amely a tájakat is példátlan módon befolyásolta. A vaskori Duna-út mentén régészeti és szabadtéri múzeumokat, felújított házakat és halomsírokat, valamint régészeti ösvényeket fedezhetnek fel az utazók.

Az útvonalon 4 ország 7 régiója ismerhető meg, amelyeknek látványosságai megtalálhatók a fórum résztvevői számára bemutatott okostelefonos alkalmazásban. Az egyes régiók megismerését tematikus túrák, interaktív panorámaképek, receptek és interaktív minijátékok is segítik.