Interaktív irodalmi sétával emlékezik meg Ottlik Gézáról a SZTAKI

Ottlik Géza születésének századik évfordulója alkalmából, a Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére készült a Hajnali háztetők okostelefonos irodalmi séta. Az ötlet egy egyetemi kurzuson született, melyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Kreatív Technológia Labor és az MTA SZTAKI fejlesztettek tovább. A lokatív technológiára épülő irodalmi alkalmazás Ottlik Géza azonos című regényének Budapestjét eleveníti meg az okostelefon képernyőjén, miközben a felhasználó a várost járva hallgathatja meg és olvashatja is a történetet. 

Az internet-generáció olvasási szokásainak átalakulásáról rengeteget hallhattunk az utóbbi években. A felmérések szerint a fiatalabb korosztály egyre ritkábban vesz kezébe könyvet. A mai fiatalok szinte online élnek, rengeteg információ és audiovizuális impulzus  áradatában. A klasszikus irodalmi szövegek népszerűsítéséhez ma nem elegendőek az olyan hagyományos módszerek, mint amilyeneket az iskolai oktatás vagy a könyvtárak nyújtanak. A Hajnali háztetők okostelefonra készített változatával az alkotók újfajta, komplex élményen keresztül kívánják megszerettetni Ottlik Géza kultuszregényét a fiatalokkal, és népszerűsíteni a (könyv) olvasást. A lokatív technológia irodalmi szöveg ihlette városi sétára való alkalmazása nemzetközi téren is újdonságnak számít.

A koncepció középpontjában az irodalmi alkotás helyszínekhez kötött, élményszerű megismerése áll. A séta során a regényből elhangzó részletek színhelyeit bejárva bontakozik ki a történetet. A húszas, harmincas  évek kulturális és társadalmi viszonyait  - az elhangzó regényrészletek között - válogatott audiovizuális anyagok idézik meg. A korabeli írott sajtóanyagok, zene- és filmbejátszások, a fényképek, valamint a tájékozódás alapjául szolgáló 1938-as Budapest térkép mind a város akkori hangulatát elevenítik meg. A filmrészletek, viccek, újságillusztrációk azonban nem szorítják háttérbe a regény nyújtotta irodalmi élményt, hanem - a mai helyszíni benyomásokkal is kiegészülve – inkább elmélyítik azt. A Mechwart ligetből induló és a PIM-nél végződő 6 órányi, részletekben (is) bejárható séta során – akárcsak a könyv olvasásakor – lassan áll össze a történet, időt adva a befogadásra. A regény elhangzó részletei szövegesen is megjeleníthetők, a sétáló pedig elmentheti kedvenc idézeteit, vagy épp a helyszínen készített fényképeit. Az időbeli tájékozódást interaktív naptár segíti, így nem fenyeget a veszély, hogy a történetben elvesztjük a fonalat.

Az alkotók bíznak benne, hogy az alkalmazás amellett, hogy az okostelefonos újdonságok (ifjabb) megszállottait, illetve a könyvkerülő fiatalokat szólíthatja meg, az irodalom iránt érdeklődő (idősebbek) számára az új technológiák lehetőségeit teheti vonzóbbá. A Hajnali háztetők az App Store-ból és Google Playből ingyenesen letölthető Guide@Hand mobil alkalmazás egyik sétájaként használható 2012. szeptember 18-ától.