Másodszor rendeztünk a SZTAKI-ban sikeres workshopot az adatvédelemről

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) támogatásával, a SZTAKI Hálózatbiztonsági és Internet Technológiák Osztálya által működtetett HunCERT  munkacsoport, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülete (RSOE), és a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) közös szervezésében 2019. október 8-án „Azonos csatornán" – internetes szolgáltatások adatvédelme a gyakorlatban címmel workshopot tartott a SZTAKI-ban. A rendezvénnyel csatlakoztunk az európai kiberbiztonsági hónaphoz is.

A rendezvényen az adatvédelem iránt érdeklődő jogászok, informatikusok, domain regisztrátorok, internet- és hostingszolgáltatók, felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, a kormányzati, pénzügyi és gazdasági szféra információbiztonsággal, adatvédelemmel foglalkozó szakemberei vettek részt.

Az ISZT képviseletében dr. Bödecs Béla elnökségi tag köszöntötte a részt vevőket és bemutatta a szervezetet, annak szerepét és viszonyát a HunCERT-hez. Ormos Pál, a HunCERT munkacsoport tagja a szervezők nevében köszöntötte a résztvevőket, ismertette a HunCERT kompetenciáit, szerepét a hazai hálózatbiztonság területén. Bisztray Frigyes szintén a HunCERT részéről bevezette a hallgatóságot a biztonsági incidensekkel kapcsolatos alapfogalmakba.

Dravecz Tibor az ISZT hálózatbiztonsági munkacsoport vezetője az adatvédelmi incidensekkel kapcsolatban alapfogalmakat ismertette, és megvilágította a különbségeket a biztonsági és adatvédelmi incidensek között. Dr. Dósa Imre a Budapest Bank Zrt. részéről az adatvédelem gyakorlati kérdéseiről, problémáiról tartott nagyon hasznos összefoglalót.

A résztvevők összefoglalót kaptak előző workshopunkon hasonló témában 2019 tavaszán elhangzottakból, és megismerhették az akkor kialakult közös álláspontot. Dr. Huszti Andrea és Szabó Áron a MELASZ képviseletében tartott előadást az észt internetes választási rendszer biztonsági aspektusairól, és hasonló internetes szavazási lehetőségek magyarországi bevezethetőségéről. Lengré Tamás auditor a logolás (naplózás) problémáiról tartott előadást, a GDPR kapcsán az auditálás közben előjött gyakorlati példákkal kiegészítve.

Ebéd után moderált kerekasztal-panelbeszélgetést tartottunk: a workshopon előadó szakértők igyekeztek kimerítő válaszokat adni a hallgatóságban az előadások közben felmerült, előzetesen leadott kérdésekre. A szakértők az előzetesen várt komolyabb vita helyett konszenzusos állásponton voltak: azonos csatornán - ahogy az a rendezvény címében és céljakén is szerepelt. A nap zárásaként a résztvevők az előadásokról szóló online kvízjátékban is részt vehettek, a legjobbak ajándékot kaptak.

A rendezvény sikerére való tekintettel a szervezők és támogatóik 2020 tavaszán egy újabb workshopon tervezik az adatvédelem most nem, vagy csak említés szintjén érintett témáinak bővebb feldolgozását.

Az eseményről készült galéria ide kattintva elérhető.