Intézetünk képviseletében kerül fókuszba a vállalati digitalizáció a regionális csúcstalálkozón

A digitalizálás és a gazdaság digitális átalakulása - ez az egyik legfontosabb prioritása a Visegrádi Együttműködés (V4) mostani elnökségének, amelyet 2018 júniusáig Magyarország tölt be. Ennek részeként a Nemzetgazdasági Minisztérium január 25-26-án már második alkalommal szervezi meg Budapesten neves magyar és külföldi szakemberek részvételével a regionális digitális csúcstalálkozót. A konferencián Monostori László, intézetünk igazgatója vállalati digitalizáció témájában vezet kerekasztal beszélgetést.

A regionális digitális csúcstalálkozó fő célja, hogy felgyorsítsa az együttműködést a régióban a kormányzati, az intézményi és a vállalkozói szereplők között, amelynek köszönhetően közép-európai vezető szerephez juthat a digitalizációban. A konferencia egyik legfontosabb témája az e-mobilitáson belül a nagyvárosi hálózatok kooperatív rendszereinek bevezetése, amely mérföldkövet jelenthet az önvezető autók elterjedésében. Így az idei konferencia egyszerre összpontosít az autóipar jövőjét érintő kihívásokra, valamint a technológiai és a társadalmi innovációk integráltabb megközelítésére.

A vállalati digitalizáció áll a Monostori László, az MTA SZTAKI igazgatója által vezetendő kerekasztal beszélgetés fókuszában. Egyebek között arra keresik a választ, hogy melyek a legfontosabb lehetőségek és kihívások az ipari digitalizáció kacsán az EU-ban, különös tekintettel a közép-kelet-európai régióra, illetve, hogy melyek lennének azok a támogatási formák a kkv-k számára, amelyek erősítenék versenyképességüket. Az egyik ilyen támogatási lehetőségnek tekinthető a Budapesti Műszaki Egyetemen kialakított Technológiai Központ, amelyhez hasonlót a SZTAKI a győri egyetemen lévő telephelyén hozott létre, és amelyek lehetőséget termetenk a kkv-k számára ahhoz, hogy megismerkedjenek a digitális világ kihívásaival, így például azzal, hogy miként tudnak az emberek és a robotok együtt dolgozni. A képzés és a továbbképzés is egy támogatási forma lehet a kkv-k számára.

A Monostori László által vezetett Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform nemrég egy átfogó Ipar 4.0 stratégiát készített az NGM számára, melynek egyik fő következtetése az informatikai oktatás fejlesztésének szükségessége. A Platform együttműködik az 5G koalícióval is, amely pedig egyebek között a következő mobilgenerációs technológia minél szélesebb körű felhasználását hivatott előkészíteni, az önvezető autóktól a városok digitalizációjáig. Ez utóbbi azért is fontos, mert egy nemzetközi felmérés szerint 2050-re a világ népességének 66 százaléka él majd városokban (a mai 50 százalékhoz képest), és ehhez teljesen új alapokra kell helyezni a városok élhetőségét.

A konferencia programja bővebben itt, a teljes cikk pedig a Világgazdaság január 25-i számának második oldalán olvasható Diószegi József tollából.

regional digital summit