Címke saját anyagból? Környezetbarát műanyag palack gyártási technológiát fejlesztünk

A környezetbarát gyártási technológiák folyamatos felülvizsgálata és fejlesztése napjaink kiemelkedően fontos területe. Az MTA SZTAKI konzorciumban elnyert pályázatának keretében a konzorciumvezető Pet-form Kft.-vel és a veszprémi Pannon Egyetemmel egy egyedi műanyag extrudálási, flakonfúvási és címkézési technológia kifejlesztését célozta meg. A projekt eredményeként egy új, innovatív és környezetbarát csomagolóanyag kialakítását vállalták fel.

Az új technológia során egy egylépcsős eljárás keretében, a flakonfúvás részeként megvalósul a felcímkézés, azaz a címke gyártáskor, ragasztóanyag és címke-hordozóanyag nélkül a flakonra kerül, annak szerves részévé válva, ami jelentősen leegyszerűsíti ezeknek a palackoknak a gyártását és az újrahasznosítását.

A projektben foglalt több altéma és feladat közötti szinergiának köszönhetően olyan új megoldás kerül kifejlesztésre, mely számottevő hatással lehet az egész iparágra. A SZTAKI feladata a vizuális gyártás-monitorozó módszer, és a minőségbiztosítási rendszer kidolgozása.

A konzorciumi munka a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) fő beavatkozási területei közül mind a nem közép-magyarországi régiók munkaerőpiacának és tudományos munkájának fellendítése (foglalkoztatás növelése és munkahelyteremtés, illetve K+F+I tevékenységek ösztönzése és a tudásgazdaság erősítése), mind a vállalkozások versenyképességének fejlesztése, mind a környezet megőrzése és védelme célkitűzések megvalósulásához hozzájárul.

Projekt címe: PETFORM: Műanyag extrudálási, flakonfúvási és címkézési technológia fejlesztése, új, innovatív és környezetbarát csomagolóanyag kialakításához

Projekt azonosítója: GINOP 2.2.1-15-2017-00075

Project partners
  • Pet-form Kft.
  • Pannon Egyetem
bump