2014-ben is sikeres évet zárt a SZTAKI

A 2014-es év számtalan programot, tudományos együttműködési lehetőségeket és ipari innovációt tartogatott intézetünk számára. Az alapkutatások magas színvonalú művelése mellett munkatársaink nagy hangsúlyt fektettek a versenyszférában alkalmazható megoldásokra és a társadalmilag hasznos, közösségi szolgáltatásokra. A SZTAKI kutatói idén is aktívan publikáltak a világ legrangosabb tudományos folyóirataiban, jelen voltak a legkiemelkedőbb tudományos testületekben és fórumokon, oktattak nemzetközi színvonalú egyetemeken. Az alábbi összefoglaló  kutatólaboratóriumaink  idei legkiemelkedőbb sikereit mutatja be.

Az idén 50 éves jubileumát ünneplő intézet a minnesotai egyetemmel együttműködve ember nélküli légi járművek (UAV-k) hibadiagnosztikai és átkonfigurálható irányítási módszereit fejlesztette ki. A Reconfigure FP7 projektben az Airbus repülőgépgyártó részvételével olyan fedélzeti szabályozási rendszer került megvalósításra, mely a repülőgép irányítását a pilóta számára észrevétlenül több szenzor vagy beavatkozó szerv elégtelen működése esetén is képes biztosítani.

A Robert Bosch Kft. budapesti fejlesztési központjával folytatott együttműködés során kamera alapú biztonságnövelő és megbízhatóságot garantáló vezetést támogató rendszert dolgoztak ki. A Hitachi cég Yokohama Research Laboratory (YRL) kutatóival közösen kifejlesztett rendszerük képes nagyméretű, összetett ipari berendezések meglévő modelljét aktualizálni lézeres távmérési technológiával gyűjtött nagymennyiségű mérési adat birtokában.

Az  MTA SZTAKI  a GE Hungary által vezetett konzorcium tagjaként intelligens energia-pozitív közvilágítási rendszert (E+grid) valósított meg. A teljes kiber-fizikai rendszer prototípusa az MFA csillebérci telephelyén üzemel, szoftvere a SZTAKI felhő (cloud) rendszerén fut. Intézetünk  Fraunhofer Termelésmenedzsment és –informatika Projektcentruma az Audi Hungaria Motor Kft. számára termeléstervező rendszert dolgozott ki a motor összeszerelő sorok 26-52 hetes tervének előállítására.

A Tolmácskesztyű projekt keretében munkatársaink ipari partnerrel közösen, kifejlesztettek egy komplex hardver-szoftver rendszert, mely segítségével a beszéd- és halláskárosult emberek kézmozgást,  jelbeszédet  használva képesek a mindennapi életben kapcsolatot teremteni ép embertársaikkal.