Lézeres távhegesztő gyártócellák konfigurálása és automatikus programozása

A robotika és lézeres hegesztési technológia utóbbi években lezajlott fejlődése új lehetőségeket teremt, különösen az autóipar számára: a fizikai kontaktus nélküli hegesztés jelentősen rövidebb ciklusidővel, nagyobb rugalmassággal, ugyanakkor kisebb energiaigénnyel jár.

Az EU által támogatott RLW Navigator projekt keretében a Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratórium munkatársai kidolgoztak egy szoftver eszközkészletet, mely lehetővé teszi a távhegesztő gyártócellák konfigurálását, működésük optimalizálását és szimulálását, valamit a hegesztő robot automatikus offline programozását. 

A munkafolyamat standard input adatokból kiindulva, több, mérnöki interakciót is támogató tervezési fázison át állítja elő végül a hegesztő robot által végrehajtható kódot.  A tervezés eredményeit a partnerek berendezéseivel és termékeivel fizikai kísérletek során is verifikálták és validálták.

A hamarosan záruló projekt az innovatív kísérleti, szimulációs, optimalizálási és mérési eljárások egy olyan portfólióját dolgozta ki, mely segítségével lehetővé válik lézeres távhegesztő rendszerek „elsőre-helyes” tervezése és rendszerbe állítása, mindenekelőtt autóipari alkalmazásokban.  A konzorcium az eredményeket egy “From Design to Production: Simulation and Optimisation of the Body in White Joining Process” című ipari szimpóziumon mutatja be 2014. december 9-én, a University of Warwick WMG laboratóriumában. A részletes program és regisztráció itt elérhető.

Kapcsolat:   Dr. Váncza József