Elhunyt Roska Tamás, Intézetünk kiemelkedő alakja

Fájdalommal és sajnálattal tudatjuk, hogy Roska Tamás , kedves volt kollégánk, életének 74. évében, türelemmel viselt súlyos betegség után  2014. június 17-én elhunyt.

A kiemelkedő villamosmérnök még 1982-ben,  Csurgay Árpád csoportjával került a SZTAKI-ba és példamutató karriert futott be. Intézetünkben lett akadémikus, létrehozta a CNN-kutatólaboratóriumot , hogy kivételesen tehetséges fiatalokat gyűjtsön össze. Több, mint 20 évig volt a Tudományos Tanács elnöke: eredményeivel, kiváló USA-kapcsolataival hírnevet és dicsőséget szerzett az Intézetnek.

A 2000-es évek elejétől szívügyévé vált az Információs Technológiai Kar létrehozása a Pázmány Péter Katolikus Egyeteme n , ennek alapító dékánja lett és idejét megosztotta az Intézet és a PPKE között. Nagy tudása, a szakma távlati kérdéseiben kiválóan tájékozódott személyisége fontosnak érezte a a tehetséggondozást: a fiatalokat szinte fanatizálta kutatási témájuk iránt. Megkapta a legmagasabb állami kitüntetéseket, a Vatikán világi személyeknek adható legmagasabb kitüntetését, a Nagy Szent Gergely Rendet , a Széchenyi-, Bolyai-, Prima Primissima díjakat, díszdoktora volt több egyetemnek: mindent elért, amit tudós elérhet.

Emberi nagylelkűségét, szerénységét, a jó ügyért való lelkesedését és a diákokért való fáradhatatlan törődést hagyta ránk örökül. Intézetünk egyik legkiemelkedőbb egyénisége volt, emlékét megőrizzük!