Tematikus napot tartott az Európai Űrügynökség a SZTAKI-ban

Az Európai Űrügynökség (ESA) és a magyar ESA Delegáció 2023. március 7-én földmegfigyelési és polgári biztonsági tematikus napot szervezett Budapesten, a SZTAKI-ban.

Az eseményen az ESA képviselői mellett részt vett a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Szőcs Attila, valamint beszédet mondott Monostori László, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) igazgatója is. A magyar ESA Delegáció részéről Kristóf Dániel, a Lechner Tudásközpont Űrtávérzékelési Osztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket.

A tematikus napon az ESA képviselői bemutatták az Űrügynökség által meghirdetett földmegfigyelési és polgári biztonsági programokat, és tájékoztatták az érdeklődőket a magyar résztvevők bekapcsolódási lehetőségeiről. Az eseményen előadást tartott Christopher Topping és Pascal Legai a polgári biztonság témaköréről, míg Gordon Campbell a földmegfigyelési programról, Albin Lacroix pedig az InCubed programról tartott prezentációt.

Az eseményen az előadások után a meghívott mintegy 30 hazai cég képviselőinek személyes egyeztetésre is lehetősége volt az ESA delegáltakkal. A látogatók megtekintették a SZTAKI Gépi Érzékelés Kutatólaboratórium, valamint a Rendszer és Irányításelméleti Kutatólaboratórium repüléssel és földmegfigyeléssel kapcsolatos demonstrácóit is.