Megnyílt a SZTAKI hardvertörténetére fókuszáló „A múltból a jövőbe” című kiállítás

Az ingyenes tárlat az intézet Lágymányosi utcai épületének aulájában tekinthető meg előre egyeztetés után. Többek között olyan, részben korábban ki nem állított eszközök láthatók a kiállításon, mint a működő GD-80-as grafikus kijelző, a Zugligeti Libegő digitális hajtásvezérlője vagy a Primo nevű népszámítógép.

A SZTAKI-ban 2022. június 7-én megnyílt Innovációs és Demonstrációs Térrel egyidőben nyílt meg „A múltból a jövőbe” című kiállítás, ami az intézet majd’ hatvanéves fennállásának hardverfejlesztéseire fókuszál, a teljesség igénye nélkül. A kiállított eszközök egy része nem csak megtekinthető, de ki is próbálható – már ha valaki ért a gépi nyelvű programozáshoz vagy szeretne egy nyomdai kopogtatón, azaz kimondottan gyorsírásra fejlesztett asztali számítógépen szövegeket bevinni. Az alábbi kiállítási tárgyak közül akad, ami már korábban is látható volt a SZTAKI-ban, de olyan is, ami most tekinthető meg először.

GD-80

A SZTAKI első olyan grafikus kijelzője, ami már saját memóriát és processzort kapott – ezeket is az intézetben fejlesztették ki. X.25 Az X.25 protokoll az internet-protokollt is megelőzte, korábban ezt használták az intézet és több nagyvállalat hálózati kommunikációjára. A kiállításon az X.25 hálózati eszközei is megtalálhatók, amiket a SZTAKI-ban fejlesztettek.

A GD-80 a legendás GD-72 utódja, saját főegységgel, memóriával
A GD-80 a legendás GD-72 utódja, saját főegységgel, memóriával

Dialog CNC

A régió első mikroprocesszoros szerszámgépvezérlése annak idején nagy figyelmet kapott, nemzetközi szinten is foglalkoztak vele.

Primo

A magyar népszámítógép, ami sajnos nem teljesíthette be sorsát. A tervek szerint „egy mosógép áráért” kapható népszámítógép 1984-ben jelent meg, túl későn ahhoz, hogy igazán sikeres lehessen, de máig népes tábora van a régi számítógépek rajongói körében.


A Zugligeti Libegő digitális vezérlése

A SZTAKI-ban fejlesztett vezérlő 1990 óta hajtja a Zugligeti Libegőt. A digitális berendezés működéséről videó is látható a kiállításon. Ezek persze csak kiemelt példák. Látható többek közt egy mozogni képes, a 70-es évekből származó, a SZTAKI-ban épült robotkar is, illetve egy olyan asztali számítógép, amit a 80-as években az intézet dolgozói használtak, de más állami cégekhez is eljutott a PC-ket megelőző konstrukció. A tárlat összeállításában közreműködtek Manno Sándor és Kun László fejlesztőmérnökök.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető, de a látogatás egyeztetéshez kötött.

  • Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi u. 11.
  • Időpontot egyeztetni e-mailen lehet a contact@sztaki.hu címen.