2,5 millióan töltötték le a SZTAKI kutatói által írt jegyzetgyűjteményt

A Keviczky László, Bányász Csilla, Bars Ruth és Hetthéssy Jenő által írt kétkötetes egyetemi jegyzetet a kiadó Springer 2020-ban fejezetenként is elérhetővé tette, az ingyen hozzáférhető tananyag pedig eddig 2,47 millió letöltést produkált.

Keviczky László, a SZTAKI volt igazgatója és Bányász Csilla, a SZTAKI tudományos főmunkatársa 2016-ban írtak egy könyvet Two Degree of Freedom Control Systems: the Youla Parameterization Approach címmel, amit kimondottan akadémiai felhasználásra szántak. „Amikor az ember 70 éves lesz akkor nem feltétlenül ugyanazok a motívumok vezérlik, mint fiatal korában. Nem akarunk első lenni, nem akarunk versenyezni a publikácókban, Inkább szeretnénk átadni az összes tudásunkat” – fogalmazott Keviczky László. Mivel a könyv sikeres volt, hallgatóknak is írtak belőle egy kétkötetes egyetemi jegyzetet, a Control Engineering és Control Engineering: MATLAB Exercises című 2019-es könyvet.

„Már az azévi vásárlások is mutatták, hogy a jegyzetek iránt is igen nagy az érdeklődés” – fogalmazott Keviczky. „Egy hónappal ezelőtt kaptuk meg a Springer kiadó levelét, amelyben tájékoztattak a 2020-as letöltési statisztikákról, ami hihetetlen számokat tartalmazott. Csilla nem is hitte el és külön levelezett a Springerrel.” A kiadó megerősítette, hogy a majd’ 2,5 milliós letöltés nem tévedés, magyarázatául pedig a 2020-as, pandémia okozta digitális oktatás szolgál. „A kiadó és a német kormány úgy döntött, hogy a kialakult igen nehéz helyzetben segíteni kell ezen az oktatási formán. Ezért mintegy tucatnyi népszerű könyvüknek és jegyzetüknek igen alacsony árat és fejezetenként letöltést vezettek be. Nemsokára a diákok kérésére mindezt szinte ingyenessé tették.”

Mindkét kötet 16 fejezetből áll, így, ha a letöltések számát elosztjuk harminckettővel, akkor a két teljes kötetre kb. 77 ezer letöltés jut. A kiadó csak a második kötetet említette, ami kidolgozott MATLAB példákat tartalmaz, akkor a letöltések száma 154 ezer körül van. Természetesen nem szeretnénk ennek különös jelentőséget tulajdonítani, de nagyon örülünk és a munkánk elismerésének tekintjük” – mondta Bányász Csilla.

A fejezetenként hozzáférhető anyagok segítették a diákok munkáját, a professzor szerint könnyen alkalmazkodhattak vele a különböző tematikákhoz, ez vezethetett az 2,5 milliós letöltéshez. „Míg 2019-ben azt mondtam, hogy a fél világ a jegyzeteinkből tanul, 2020-re már azt kellett mondanom, hogy az egész világ a jegyzeteinkből tanul. Hasonló léptékű hivatkozás hazai tudományos munkákra még nem történt” – fogalmazott Keviczky.