Nemzetközi siker: az ELKH Cloud felkerült az ESFRI 2021 roadmapre

2021. 06. 30-n az ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructure) bejelentette 2021-es roadmapjét, melybe az ELKH Cloud magyar kutatói felhő is bekapcsolódik.

Az új ütemben 11 új kutatási infrastruktúra tervezetet fogadtak el, amelyek összesen 4,1 milliárd eurós támogatást kapnak az európai kutatási problémák megoldására.

Az ESFRI a kutatási infrastruktúrák európai ütemtervét az új és jelentős korszerűsítések, páneurópai érdekek következő 10-20 évre történő érvényesítésére hozta létre. Az ütemterv ösztönzi e létesítmények megvalósítását, ehhez szükség szerint frissítik is az ütemtervet. Az ESFRI roadmap a legjobb európai tudományos létesítményeket tartalmazza, alapos értékelési és kiválasztási eljárás alapján.

A 2021-re elfogadott tervezetek között van a SLICES (Scientific Large-scale Infrastructure for Computing/Communication Experimental Studies), amely nagy lépétkű számítási és kommunikációs kapacitást jelent kísérletekhez, célja pedig, hogy hatásos kutatási infrastruktúrát hozzon létre a digitális tudományok támogatására, beleértve az energiafelhasználási problémákat és az európai Zöld Megállapodás (Green Deal) végrehajtásának támogatását.

A SLICES kutatási infrastruktúra része lesz az ELKH Cloud is. Az ELKH Cloud részt vett már a SLICES ESFRI program előkészítésében és a SLICES infrastruktúra európai felhasználásának megszervezésében is.

Az ELKH Cloud a 2016 októberében indult MTA Cloud projekt folytatása: célja, hogy elsősorban magyarországi kutatóknak hozzáférést biztosítson felhőszámítási és -adattárolási kapacitáshoz, modern hardverekhez, felhőben használható szoftverekhez, valamint emellett bekapcsolódjon minél több nemzetközi projektbe is. 

A kutatói felhőn négy év alatt 150 kutatási projekt indult, ebből 62 már sikeresen befejeződött. A felhőn futó tudományos projektekből számos hazai és nemzetközi publikáció született.

Az ELKH Cloudról itt írtunk bővebben