Tematikus vetélkedőket támogatott a SZTAKI

A SZTAKI eLearning Osztálya az utóbbi években több tematikus vetélkedő digitális lebonyolítását támogatta. Legutóbb az I. FÖCIK Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Versenyt támogatták.

A SZTAKI eLearning Osztálya 2019-ben az Eötvös Loránd emlékévhez kapcsolódóan több projekt, szolgáltatás tervezésében és megvalósításában vett részt. Ezek közé tartozott az emlékév keretében az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a Magyar Geofizikusok Egyesülete és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet által középiskolások számára meghirdetett műveltségi verseny, amelynek célja Eötvös Loránd életének, tudományos munkásságának megismerése, megismertetése volt, a korszak kulturális környezetébe ágyazva. Az Eötvös Loránd Jubileumi emlékversenyt hazai és határon túli középiskolás csapatok számára hirdetették meg. A 4 fős csapatok az egyes fordulók tematikájához kapcsolódó ajánlott irodalmat és az arra épülő digitális feladatsorokat témahetenként érték el. A verseny 5 témahétből, digitális fordulóból állt, amelyet végül 181 csapat teljesített. További részletek ide kattintva.

 A projekt keretében nyújtott sikeres szolgáltatást (módszertani tanácsadás, a verseny online lebonyolítását lehetővé tevő informatikai környezet kialakítása és működtetése) 2020-ban és 2021-ben két további szervezet (Magyar Asztronautikai Társaság, Földtudományi Civil Szervezetek Közössége - FÖCIK) vette igénybe. Mindkét esetben egy új versenysorozat indítása volt a cél az egyes szervezetek tevékenységéhez szorosan kapcsolódó tematikára és az eLearning Osztály által nyújtott szolgáltatásra alapozva.

 Először „Irány az űr!” elnevezéssel háromfordulós, űrkutatási csapatverseny került meghirdetésre a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) szervezésében és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával magyarországi és határon túli magyar középiskolás csapatok számára. A tanulmányi verseny 2 online fordulójában szereplő feladatok megoldására 1-1 hónap állt a jelentkező csapatok rendelkezésére. Az első fordulóra 2020. november 9. – december 8., a második fordulóra 2021. január 25. - február 25. között került sor. A járványhelyzet miatt a döntőbe jutottak 2021. április 10-én szintén online módon mérték össze az univerzummal kapcsolatos tudásukat. A verseny fődíja egy 3+1 fős utazás volt az Európai Űrtechnológiai Központba (ESTEC), a hollandiai Noordwijk-ba, de a legjobbak további értékes nyereményeket is kaptak. Ezen felül minden díjazott térítésmentesen vehet részt a MANT 2021. évi nyári Űrtáborában! További részletek ide kattintva olvashatók.

 Ezt követően jelent meg a felhívás a FÖCIK által szervezett I. FÖCIK Kárpát-medencei Földrajz- és Földtudományi Versenyre. A 2021 április 15-i határidőig a csapatok többsége Magyarországról jelentkezett, de érkeztek regisztrációk Erdélyből és Kárpátaljáról is. A vírushelyzetre való tekintettel a verseny ünnepélyes megnyitására online módon került sor, a FÖCIK „Föld napja” rendezvénysorozat keretében a Magyar Geofizikusok Egyesülete által szervezett előadássorozat nyitóelőadásán. Ebben a versenyben 4 online forduló lesz, amelyek közül az első forduló, amely az „Élettelen természeti értékeink: Kő kövön megmarad” nevet viseli és a kőzetburokkal (belső erők, földtan, földtörténet, geofizika és bányászat stb.) kapcsolatos feladatokat tartalmaz. Az 1. forduló felkészülési szakasza, amelyben a feladatsor megoldásához szükséges ajánlott irodalom érhető el, már megnyílt. A fordulóhoz készített versenyfeladatsor megoldására 2021. április 29-30. áll majd a versenyző csapatok rendelkezésére. További részletek ide kattintva olvashatók.

Az eddigi versenyek során a szervezőktől, a résztvevő csapatoktól és azok felkészítő tanáraitól érkezett visszajelzések alapján reméljük, hogy a jövőben is számítanak ránk a fenti vetélkedők folytatásában, valamint kapunk további felkéréseket is újabb tematikára alapozó vetélkedők komplex támogatására.