Kardos Csaba, a SZTAKI tudományos segédmunkatársa sikeresen megvédte doktori disszertációját

100 százalékos eredménnyel védte meg „Integrated constraint- and geometric reasoning-based CAPP approach to mechanical assembly planning (Integrált, korlátozás- és geometriai következtetés-alapú számítógépes eljárás mechanikai szerelés tervezésére) című PhD disszertációját Kardos Csaba, a SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa, a BME Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola hallgatója.

A bíráló bizottságot Korondi Péter elnökölte, tagjai Erdélyi Ferenc, Jósvai János, Koltai Tamás, Cser László és Gárdonyi Gábor voltak. Kardos Csaba konzulense Váncza József volt. 

Kardos a PhD értekezésben ismertetett kutatómunkájában egy olyan új modellt és tervezési munkafolyamatot támogató keretrendszert dolgozott ki, ami döntéstámogatást nyújt mechanikus összeszerelési folyamatok tervezéséhez. A megoldás integráltan kezeli a makro-szintű kombinatorikus optimalizálás és a mikro-szintű geometriai ellenőrzés hagyományosan elkülönített feladatait.

A modellben a szerelési műveletek kiválasztása és sorrendezése, valamint a szükséges készülékek és szerszámok műveletekhez történő hozzárendelése úgy valósul meg, hogy a teljes folyamat összesített időigénye, beleértve az átállásokat is, minimális.

Kardos Csaba 2010 óta a SZTAKI munkatársa, eredményeiért több alkalommal nyert el Intézeti Díjat illetve Intézeti Ifjúsági Díjat. Az értekezés tudományos eredményeit több meghatározó nemzetközi folyóirataiban és konferenciáin mutatta be, valamint a SYMBIO-TIC és az Ipar 4.0 kiválósági központ projektekben gyakorlati alkalmazásokban igazolta.