Már elérhető online is a 2017-es Digitális témahét tárlatvezetése!

Mivel intézetünk is felelősséget vállal a jövő generációinak a digitális világra való felkészítésében, ezért az eLearning Osztály vezetésével büszkén nyújtottunk támogatást a 2017-es Digitális Témahét megszervezéséhez. A muzeális gyűjteményünk segítségével a digitális múltban tett kalandos időutazásra vártuk idén is az érdeklődő diákokat a Lágymányosi utcai épületünk aulájába. A tárlatvezetés most online is visszanézhető!

Két integrált-áramkör család (TTL, CMOS) megjelenése forradalmi változásokat hozott 50 évvel ezelőtt az elektronika és az informatika fejlődésében. Az időutazás résztvevői - Manno Sándor idegenvezetésének köszönhetően - megismerkedhetnek a SZTAKI gyűjteményében megőrzött áramköri elemekkel és a felhasználásukkal 1947 és 1987 között kifejlesztett eszközökkel. A bemutatón a fejlődés íve a távírótól a 10Mbps-os Ethernet-ig, a tranzisztortól az 1 µm-es Intel 386-ig, az EDVAC-tól az 1GFLOP-os  Cray-2-ig követhető végig.

Az érdeklődő csoportok számára 45 perces előadást tartottunk, amelyből az egyiket rögzítettük és feldolgozása után elkészítettünk egy digitális tárlatvezetést, amely innen nézhető vissza. A digitális tárlatvezetés elkészítéséhez saját fejlesztésű SSS rendszert használtuk.

Reméljük találkozunk jövőre is, mi készülünk!

retro